PETTER NATVIG

KNUT EGIL WANG (foto)HELGE SUNDE (foto)

HELGE SKODVIN (foto)

Atskillige bergensere sto grytidlig opp i går for å få med seg solformørkelsen. Køen strekte seg om lag 70-80 meter utenfor Ulriksbanens nedre stasjon så tidlig som klokken 04.30.

— At det skulle være så mange i kø så tidlig, hadde jeg aldri drømt om, sier en stresset, men smilende Torbjørn Sirseth, som styrer Ulriksbanen.

Nachspiel på fjellet

Taxiene gikk i skytteltrafikk. Køen snodde seg ned trappen og ut døren. Bergens høyeste byfjell var et ettertraktet utsiktspunkt for de morgenfriske. Solen sto så lavt i horisonten at det var umulig å få sett noe som helst nede i byen.

Vel oppe på Ulriken var det folk overalt. Noen kom rett fra bytur og tok nachspielet på fjellet. Kameratene Hans Bøvre og Pål Hoff var blant dem som forlenget festen fra kvelden i forveien:

— Jeg vil sende en varm takk til Café Opera som nektet meg i døren. Uten dem hadde jeg ikke kommet så tidlig i køen, sa en smilende Hans Bøvre.

Angivelig skulle det være lettere å sjekke damer når formørkelsen nådde sitt maksimum.

— Dessuten trengte vi litt frisk luft, sier de to.

«Stor opplevelse»

Andre la planer i god tid og hadde med seg både ullundertøy, niste og te på termos.

Kyrre Pedersen, Torstein Grude og Laila Soltvedt valfartet for fire år siden til Ungarn for å oppleve en total solformørkelse. Denne gangen slapp de å reise så langt.

— En stor opplevelse, var de enige om.

Turen opp til fots tok dem 50 minutter, men de rakk det akkurat. Ingen så ut til å stusse over det absurde i å skulle rekke noe så tidlig på en lørdags morgen.

— Dette er et hellig øyeblikk. Død og fødsel på samme tid, sier Laila Soltvedt filosofisk.

Nå eller aldri

Mange rakk aldri å komme seg til toppen. Køen nede i Haukelandsbakken var rett og slett for lang.

Nina Caspersen, Erle Kristensen og Linn Jørgenvik hadde gardert seg mot den slags. De gikk opp fredag kveld og fikk med seg solnedgangen også.

— Vi nøt utsikten over Bergen før kulden ble for bitende, sier de.

— Det var definitivt verdt både turen og frysingen.

Stein Frostad og Mari Vetti Frostad hadde tenkt å ta banen, men foretrakk å gå opp til fots da de så køen.

— Pappa trodde det bare var oss som var ute for å se solen, sier Mari oppgitt.

Kristoffer og Eilif Haaland valgte også å legge helgens fjelltur til Ulriken en grytidlig lørdags morgen. De står og venter på mor som ble hengende litt etter under oppstigningen.

— Dette var mye bedre enn å se Brann onsdag, sier Eilif Haaland med et smil.

— Det var nå eller aldri for meg, sier han som ikke regner med å få med seg neste partielle solformørkelse i 2048.

MEKTIG SYN: Eilif Haaland, Kristoffer Haaland, Mari Vetti Frostad og Stein Frostad var blant de mange som tok turen opp til Ulriken lørdag morgen for å bivåne solformørkelsen.

IMPROVISERTE: Ida Moss rakk ikke å kjøpe spesialbriller, men litt film gjorde nytten. Butikker i sentrum var helt støvsugd for «formørkelsesbriller» fredag ettermiddag.

LANG KØ: Det var lang kø av folk som ville ta Ulriksbanen til topps natt til i går.

Eilif Haaland