Effektivitetsbekjempelse, strukturreform, bærekraftsvurderinger og samhandlingsforskningstiltak. Dette er ord som politikere og byråkrater strør om seg støtt og stadig, og det inspirerte bergenserne Arne Klyve og Jon Severud. De har gitt ut «Ordbok for underklassen».

— Hvorfor snakker folk sånn?

— Det lurer vi på også. Det er nok for å gjøre seg uangripelig og alltid ha en retrettmulighet. Det er en hersketeknikk, sier Klyve.

Medforfatter Severud forklarer at byråkratspråket har eksistert lenge, men at retorikken nå har tatt en vending som har gjør det enda vanskeligere å forstå.

— Viktige fellesoppgaver som skoler, sykehus, barnehager omtales som om det handler om å produsere og selge varer. Når det blandes med foreldet byråkratstil, blir det helt uforståelig, sier Severud.

Viktig for demokratiet

Direktør Arnfinn Muruvik Vonen i Språkrådet er enig med ordbok-forfatterne. Han mener det offentlige språket er altfor uklart og innviklet.

— Språket gjør at vi kan fungere sammen med andre. Om vi ønsker et demokratisk samfunn, vil vi at så mange som mulig forstår viktige ytringer, sier han.

Ved nyttår i fjor lanserte politisk redaktør Sjur Holsen i BT begrepet faremosk, som har fått navn etter justisminister Grete Faremo (Ap). Begrepet defineres som politikkens og byråkratiets språk, «et komplett uforståelig babbel».

Journalistene har en viktig oppgave mener sjefredaktør i BT, Gard Steiro.

— Språket er viktig for å skape en god offentlig debatt i Norge. Når kilder ikke svarer og pakker det de sier inn i bomull, er det journalistenes ansvar å utfordre dem til de får svar, sier han.

Tungt om økonomi

Det er ikke alltid det skjer. I et intervju med BT i juni forklarte Siv Jensen sitt ståsted til handlingsregelen: «Jeg tror alle partier er opptatt av at det skal være et ankerfeste i den norske økonomien. Det må være noen styringsmekanismer som gir noen styringssignaler til balansepunkter i den økonomiske politikken. Det er også vi for.»

v 2.jpg
HÅVARD BJELLAND

— Det var en tung formulering, men dette var bevisst, fordi økonomer vet hva dette betyr. Av og til henvender jeg meg smalere med vilje, fordi budskapet skal nå ulike målgrupper. Her prøvde jeg å få frem at Frps økonomiske politikk er ansvarlig og fornuftig, forklarer Jensen.

Frp-lederen sier hun forsøker å være tydelig når hun snakker.

— Det er nok av politikere som bruker mange ord på å si svært lite. Frp har alltid vært kjent for tydelig og forståelig tale.

Tåkepratteknikken

Julie M. Brodtkorb er kvinnepolitisk leder i Høyre, administrerende direktør i pr-byrået JKL og har en lang bakgrunn som kommunikasjonsrådgiver. Hun forteller at noen stortingsrepresentanter snakker et stammespråk som de tror alle forstår.

— Til slutt kan det utvikle seg en konkurranse om å snakke vanskeligst mulig. Det må man ta brodden av med en gang. Politikernes oppgave er å gjøre hverdagen til folk enklest mulig. Da må man snakke så folk forstår.

Brodtkorb innrømmer at hun har sine teknikker når det blir stil vanskelige spørsmål i intervjuer.

— Da er det fint å ha lært seg noen fraser slik at journalister og andre kobler ut. Hvis man snakker litt hardt og bestemt også, funker det nesten alltid.

Fremtidsoptimist

Språkdirektør Arnfinn Muruvik Vonen er optimistisk for fremtiden.

— Jeg synes jeg merker en større oppmerksomhet og en tydelig kritisk holdning til uforståelig språk. Den vanlige nordmann finner seg ikke i så mye tåkeprat og ullent språk lenger, sier han.

Hva mener du om tåkepraten? Delta i debatten under. Formuler deg gjerne klart og tydelig!