Det viser en meningsmåling som Respons analyse har gjort for BT.

I målingen som er tatt opp like før jul sier 41 prosent av bergenserne at Monica Mæland bør fortsette som Bergens byrådsleder også etter høstens valg.

I går skrev BT om de stadige konfliktene mellom byrådet i Bergen og den rød-grønne regjeringen. Til BT vedgikk Monica Mæland at de noen ganger hadde tatt for mye Møllers tran, men at hun ikke så på forholdet til regjeringen til et problem. Tilsynelatende mener mange bergensere det samme.

— Opplevde det samme

Monica Mæland synes også BTs måling er hyggelig.

  • Men jeg ser jo også at dette kan være en urettferdig måling, sier Mæland.

Hun påpeker at hun har sittet med makten i syv år i Bergen.

  • Jeg opplevde tilsvarende da jeg var utfordrer til den sittende byrådslederen. Det er noe helt annet å sitte med makten, enn å bli presentert som en ny kandidat for velgerne, sier Mæland.

For ved høstens valg skal Mæland møte en helt ny hovedmotstander, Aps Harald Schjelderup.

I BTs måling sier 28 prosent at de vil ha Aps førstekandidat på toppen av rådhuset etter valget i høst.

Han peker også på at Monica Mæland er langt mer synlig enn han.

Reagerer på stilen

  • Jeg er egentlig positivt overrasket over at jeg får såpass stor støtte. Monica Mæland er byens mest synlige og profilerte politiker gjennom flere år. Jeg er relativt ukjent, og målingen er i tillegg tatt opp kun en drøy måned etter at jeg ble valgt til Aps byrådslederkandidat, sier Schjelderup.

Han er blant dem som reagerer på stilen Monica Mæland har lagt opp til i forhold til regjeringen.

— Jeg har respekt for byrådslederen. Selv om hun sier at det ikke er krigsretorikk, skinner det fortsatt igjennom at det er det hun bruker. Monica Mæland har en tendens til å skyte på regjeringen, samtidig som hun styrer unna de problemene hun har i Bergen, mener Schjelderup.

Han mener at hun har nok å ta av. Han peker på både skolenedleggelser, dårlig luft, bilkøer og det han mener er tapping av kommunale selskaper som Bergen kino.

  • Jeg ser ikke bort fra at Mælands kritikk av regjeringen kan betale seg lokalpolitisk, men det tjener ikke Bergen i det lange løp.

— Problemet er politikken

- Hvorfor ikke?

  • Også Bergen er avhengig av at en klarer å få til tverrpolitiske løft. Dersom debatten er forsuret blir det vanskeligere å få til slikt samarbeid, mener byrådslederkandidaten.

Han avviser derimot at regjeringen straffer Bergen på grunn av at det er borgerlig styre her i byen.

  • Men i forhold til belønningsmidler til kollektivtrafikken får vi mindre penger enn vi kunne ha fått fra regjeringen. Det skyldes likevel ikke samarbeidsproblemer. Problemet er at politikken byrådet i Bergen fører ikke gir oss mer penger, mener han.

Monica Mæland mener at hun ikke bruker noen krigsretorikk.

  • Jeg mener også at konflikten med regjeringen er overdreven. Det er riktig at vi kom med ganske skarp kritikk før, men det ligger flere år tilbake i tid. Vi er fullt i stand til å samarbeide om saker hvor vi er enige, mener hun.

Hvem bør styre Bergen? Si din mening i kommentarfeltet under!

FAKSIMILE: I tirsdagens BT ble Monica Mæland rådet til å tenke seg om av samferdselsminister Kleppa.