— Det er den ledige tredjeplassen på stortingslisten som er interessant, og vi trenger en ny representant som har solid forankring i arbeidslivet. Per Rune Henriksen, som har bakgrunn som tømrer og mangeårig erfaring som tillitsmann, er den vi nå må satse på, lyder budskapet fra veteranen fremfor noen i Folkets Hus.

Kjell Sørensen er tidlig ute når han på vegne av store fagforeningsgrupper kaster seg inn i nominasjonskampen på denne måten. Den store fighten er knapt begynt ennå, for nominasjonskomiteen er ikke engang oppnevnt.

— Men det snakkes ganske mye allerede omkring i krokene, forsvarer han seg med.

Bred oppslutning

Sørensen, som er daglig leder i det som før i tiden het Jern og Metall i Bergen (nå avdeling 5 i Fellesforbundet), sier til Bergens Tidende at han i hvert fall har ryggdekning fra de to tunge partilagene i Fellesforbundet når han lanserer Henriksen som makker til Olav Akselsen og Anne-Grete Strøm-Erichsen. De to mener han er udiskutable på de to første plassene på Ap-listen.

Etter det BT ellers forstår, har Per Rune Henriksen, som både er LO-sekretær og leder i Hordaland Arbeiderparti, full støtte blant organiserte partifolk i Folkets Hus. Det teller mye når den tradisjonelt så sterke maktbastionen i partiet skal gi sitt votum i den videre nominasjonsprosessen.

- Uviktige diskusjoner

Det er ventet at Per Rune Henriksen avløser Leif Lund som har vært stortingsrepresentant siden 1993.

— Hvorfor akkurat Henriksen? Er han den dynamiske og markante typen dere trenger?

— Ja, det er jeg overbevist om. Vi ønsker en person som representerer de verdier som vi i fagbevegelsen står for. Istedenfor å bruke tid på uviktige diskusjoner om homofili, er det nødvendig å få frem en politiker som kan gå inn med tyngde i de viktige oppgjør som forestår om blant annet arbeidslivsloven og nytt pensjonssystem, sier Sørensen.

Uten yrkeserfaring

— Vi kan ikke bare ha folk fra offentlig sektor, og broilere uten livs- og yrkeserfaring på Stortinget. Det er altfor mange der inne av «høyretypen» Torbjørn Hansen. Vi har dessverre altfor mange av dem også i vårt parti. Det er folk som heller vil bruke enn å tjene penger. Det er nemlig fortsatt viktig å snakke om verdiskapning, fortsetter han.

— Er dette også ment som en korreks til Arbeiderpartiets universitetslag? Dere har jo tidligere vært i tottene på hverandre?

— Nei, forholdet til universitetsakademikerne er ikke så problematisk lenger. Men ved forrige nominasjonskamp falt det harde ord - også mot oss. Da kjempet både jeg og andre hardt for å beholde Leif Lund, sier Kjell Sørensen.