— Vi trodde det skulle være fest her, sa en litt skuffet Nora Ismael (8). Sammen med resten av familien hadde hun tatt turen inn til byen fra Morvik i Åsane.

Hun og de to søsknene Nor og Daud kom fordi de ville bli fotografert i en ordentlig politibil. Far, Abdullah Ismael, var derimot mest interessert i å utforske det nye parkeringshuset.

— Jeg jobber på Bontelabo og har problemer med å få parkert i området. Jeg ser frem til å kunne parkere her, sier han. Abdullah har ingen betenkeligheter med å parkere inne i fjellet.

Men han hadde håpet at prisen hadde vært den samme som i ByGarasjen.

Champagne og Peer Gynt

Første pulje inn i fjellhallen i går var spesialinnbudte gjester. De ble tatt imot med hornmusikk, champagne og kanapeer. I inngangspartiet ble de blant annet møtt av Helge Jordal som fremførte første akt av Peer Gynt.

— Vi har fått et parkeringsanlegg bygd for fremtiden, konkluderte styreleder i A/S Klostergarasjen, Arne Jakobsen, mens han viste rundt gjestene sine.

Bråk og uro i byggeperioden var glemt. At en garasje under Festplassen egentlig var førstevalget til mange bypolitikere da spørsmålet om parkering i sentrum kom på dagsordenen sent på 80-tallet, var det heller ikke tiden for å minne om.

I går var det langt mellom bilene i dypet. Bare en del staselige veteranbiler var parkert i huset for å kaste glans over åpningsseremonien.

Trolig blir det trangere om plassen i hallene når nyanlegget skal sluke unna hverdags- og helgeparkeringen i sentrum.

20 kroner timen

Til 20 kroner timen kan bilen parkeres bare et steinkast fra så vel Torgallmenningen som fra kinoen og teatret. Inn- og utkjøring blir fra Nøstet-siden ved Vestre Murallmenningen. Men ved hjelp av heisen eller trapper kan brukerne komme ut i dagslys både på Klosteret, i Veiten og mot Strandgaten.

I dag er det oppmerket plass til 640 biler, men parkeringshuset har kapasitet til 900 biler.

— Vi har prioritert sikkerhet for den som parkerer, sier Jakobsen. Klostergarasjen er ikke tilgjengelig uten gyldig billett. Om natten vil det ikke være vakter i parkeringshallene, i stedet blir anlegget videoovervåket fra ByGarasjen.

Videoovervåket

— Vi vil vurdere å ha vakter her hele døgnet dersom vi oppfatter at publikum er engstelige. Men vi har vært på befaringer i parkeringshus utenlands hvor videoovervåking fungerer. Vi tror det vil være tilstrekkelig også her, sier Jakobsen.

Avstanden fra nederste dekk og opp er like lang som fra første etasje til toppetasjen i Rådhuset. Trappene blir derfor i praksis forbeholdt de sprekeste. Alle de andre kan kjøre heis. Forhåpentlig vil de virke bedre når huset kommer i drift enn det de gjorde i går. Da klaget flere BT snakket med på at heisene ikke var i orden. Heisene manglet lys og en av heisene stoppet også mellom etasjene.

I dag klokken 10 åpnes billettlukene slik at de første bilene kan kjøre inn i fjellhallene under Klosteret. De første 14 dagene er parkeringen helt gratis.