45-åringen ble pågrepet tirsdag. Han knyttes til folkemordet i Rwanda i 1994.

Ifølge anklagene fra rwandiske myndigheter, skal 45-åringen ha vært et profilert medlem av en milits i byen Kibungo, som skal ha stått bak en rekke massedrap.

Den 45 år gamle mannen er siktet for å ha deltatt i folkemordet i byenKibungo, sørøst i landet.

I perioden 7.–21. april 1994 ble det drept anslagsvis 70.000 mennesker idette området, ifølge en nyhetsmelding lagt ut på politi.no.

Der heter det at mistanken mot mannen blant annet dreier seg om deltagelse i flere storemassakrer.

I enkelte av disse ble over 1000 mennesker drept i løpet av kort tid— ved bruk av skytevåpen, håndgranater, macheter og andre typer våpen.

Avhør i Rwanda

Den 45 år gamle mannen kom til Norge i 2001, og er bosatt i Bergen med kone og flere barn.

Han kom i norsk politis søkelys da rwandiske myndigheter oversendte informasjon om en rekke mistenkte personer som oppholdt seg i Norge.

— Det har pågått etterforskning siden 2007, både i Norge og Rwanda. Det er Kripos som har jobbet med saken, etter beslutning fra det nasjonale statsadvokatembetet, sier politiadvokat Marit Formo i Kripos.

Kripos har flere ganger vært i Rwanda for å avhøre vitner i saken, både overlevende etter massakrer og personer som skal ha deltatt i folkemordet.

— Vi ga dem bevis som de nå har brukt for å arrestere ham, sier John Bosco Siboyintore, til allafrica.com. Han er fungerende leder for den rwandiske enheten ansvarlig for å oppspore rømte folkemordmistenkte.

Vitner: - Han deltok i planlegging

Flere vitner skal ha forklart at 45-åringen skal ha medvirket til flere store massakrer og enkeltstående drap.

Vitner skal også ha forklart at 45-åringen hadde tilknytning til Interahamwe-militsen, og at han skal ha deltatt i planlegging av folkemordet.

45-åringen selv nekter all skyld.

— Han har ikke hatt noen rolle i folkemordet i Rwanda. Han mener han har hjulpet noen mennesker mens det pågikk, men aldri deltatt i noe folkemord, sier 45-åringens forsvarer, advokat Harald Stabell.

Rundt 800.000 mennesker ble drept i forbindelse med folkemordet i Rwanda, iperioden 7. april til juli 1994, opplyser politiet.

Det gjaldt alt fra enkeltstående drap tilmassakre av tusenvis av mennesker som prøvde å bskytte seg iforsamlingslokaler, kirker, sykehus og andre offentlige bygninger.

Kontaktet vitner

- Hvorfor ble han pågrepet akkurat nå?

— Etter en konkret vurdering av saken slik den står nå, mener vi at det nå foreligger bevisforspillelsesfare og unndragelsesfare. Derfor mener vi dette var riktig tidspunkt for pågripelse, sier Formo.

Pågripelsen skjedde kort tid etter at politiet ble klar over at 45-åringen hadde hatt kontakt med flere vitner i saken, som alle skal ha forklart seg fordelaktig for ham. Enkelte av dem skal han også ha sendt penger til.

— Min klient sier at han ikke har forsøkt å påvirke disse vitnene, men tvert i mot bedt dem om å fortelle alt det vet. Han bedyrer at han ikke vil ha noen ytterligere kontakt med vitner i saken, sier advokat Harald Stabell.

Fengsles

Bergen tingrett er derimot enig med Kripos i at det er fare for at 45-åringen skal påvirke vitner, eller at han skal rømme fra Norge. Han er derfor fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

— Min klient er naturlig nok skuffet over det, men var forberedt på at dette kunne bli utfallet, sier Stabell.

Formo understreker at saken ennå ikke er ferdig etterforsket.

— Men dersom det ender med en tiltale, vil saken bli ført for retten her i Norge, sier politiadvokten.