Fra 24.til 27. juli er det bare å forberede seg på fest og farger i Bergen by.

Rundt 70 skuter deltar i regattaen der Bergen er årets vertsby og det blir arrangement i hele sentrum, i tillegg til aktiviteter om bord i noen av skutene.

— Nå koker det overalt. Stemningen og aktiviteten er høy på kontoret og rundt omkring, sier prosjektleder Haakon S. Vatle.

Programmet er klart og nå gjelder det å få på plass de siste kjøreplanene med veier som skal stenge forbi Bryggen og Fisketorget og ankomst av skip og mottak av mannskap. I dagene fremover kommer byen til å preges mer og mer av det store arrangementet.

Skipsdåp, parade, sjanti, konserter

Festen starter allerede onsdag i neste uke når de første båtene begynner å sige inn til havnen. Da spiller også Sjøforsvarets Musikkorps på Festningskaien. Siden blir det skipsdåp og parade, syngende kadetter og fyrverkeri.

Dagens sjanti blir et daglig innslag i 18-tiden, når kadettene klatrer opp i mastene på «Statsraad Lehmkuhl» for å synge sjømannsviser.

Enslaved og Ole Hamre fremfører et bestillingsverk lørdag. I tillegg blir det en lang rekke konserter disse tre dagene, blant annet med Pogo Pops, Fjorden Baby!, Sigrid Moldestad, Razika og Magnet.

Hele programmet finner du på Bergen kommunes hjemmesider.

Usikre værutsikter

Været disse dagene er foreløpig usikre, ifølge statsmeteorolog Aslaug Skolevik Valved ved Vervarslinga på Vestlandet.

— Foreløpig antydes det at det blir utrygt for skyer og regn, men det er forferdelig usikkert, sier hun.

Været tar Haakon S. Vatle med knusende ro.

— Det er forsiktig antydet at det blir bra, så vi krysser fingrene for det. Været har litt å si, men er ikke avgjørende. Programmet er så steinbra og skutene så vakre, så været blir fint uansett, selv om det skulle regne, sier han.

Ligger på andreplass

De tre norske seilskutene «Statsraad Lehmkuhl», «Christian Radich» og «Sørlandet» blir de tre siste som ankommer torsdag, og får hedersplass på Strandkaien.

«Statsraad Lehmkuhl» ligger foreløpig på andre plass, og i fjor vant skuten begge konkurranseregattaene. Konkurransen avgjøres på siste etappe som går fra Bergen til Esbjerg i Danmark.

Det blir konkurrert i fire klasser, og det er på ingen måte gitt at skuten som kommer først frem, stikker av med seieren. Poengene blir regnet ut etter et finurlig system der det blant annet blir lagt vekt på størrelsen på både seil og skip. Det betyr at små seilskuter har like gode muligheter til å vinne som de store. Halvparten av mannskapet må dessuten være under 25 år.

Det er fjerde gang Bergen er vertsby for Tall Ships Races, og det ventes over 500.000 besøkende i løpet av disse fire dagene. Skipene bemannes av 2000 unge fra rundt 30 nasjoner.

Offisiell hashtag blir #tsrb2014, så da er det bare å følge med og bidra på sosiale medier.

GRAFIKK: HEIDI GROTLE