Ja, til og med en prinsesse fra Sierra Leone dukket opp da Internasjonal Uke i Bergen lørdag inviterte til folkevorspiel for mandagens jubilant, 60-åringen FN.

Det ble en fargefest med innsmett fra Afrika til Salhus. Mens mørke Mawuli fra Ghana danset barkroppet rundt på scenen i det kjølige duskregnet, trallet trøkkholder Tommy Sulen «suttamogsuddelioglei» så breivikbeina swingte med.

— Strilekulturen er jo også internasjonal, flirte kjuagutten og overlot til Herman Friele å åpne den åtte dager lange uken.

Ordføreren fokuserte litt mer seriøst på det store internasjonale innslaget av studenter ved Universitetet i Bergen.

— Ved å ta imot mange utenlandske studenter bidrar vi på vår måte for at FN skal kunne nå sine tusenårsmål, sa Friele.

Ga kort og kaker

I Solidaritetsteltet på andre siden av allmenningen hadde rasismen for lengst fått rødt kort. Der gikk det i håndbrodert afghansk kunsthåndverk og solidarisk ansiktsmaling, mens Fagforbundets hvite flokk delte ut «Make poverty history»-armbånd.

— Armbåndene har vi kjøpt for å kunne dele dem ut gratis, fortalte en av de hvitkledde oss.

Mens Ida Marie Lyså (24) og Gro Prestegaard Eriksen (25) sto på stand for Amnesty International og kunne fortelle interesserte at hver fjerde kvinne i Norge har blitt utsatt for vold av sin partner.

— Vi jobber i Amnestys studentnettverk fordi vi vet at Amnesty-arbeidet gir resultater, sier Ida Marie, som er med i nettverkets barnerettsgruppe når hun ikke står i solidaritetstelt.

Der sjokoladekakene til Changemaker smakte riktig godt og fargerike ballonger falt i smak hos de medbrakte.

I godt selskap

Og Ida Marie og Gro var i godt internasjonalt selskap i teltet i går.

For der sto de tett i tett langs bordrekken; Redd Barna, Kirkens Nødhjelps ungdomsbevegelse Changemaker, Palestina-komiteen, SOS Barnebyer, Judo for fred, komiteen for et fritt Irak, Riv-Muren-Kampanjen, Afghanistankomiteen, Multinasjonalt Kvinnefelleskap i Bergen, Norsk Folkehjelp, Småbøndenes folkeskole i Guatemala og Children At Risk Foundation (CARF).

Og da har vi bare nevnt noen av de mange organisasjonene, foreningene og komiteene som hadde slått leir på Torgallmenningen i går ettermiddag, for å sette søkelys på tunge internasjonale problemstillinger.

Mens det fra scenen ble holdt appeller. For eksempel fra Kvinnefrontens internasjonale ildsjel Agnete Strøm, som minnet om dagens drømmefanger, tv-aksjonen. Drømmen om en verden uten vold mot kvinner.

Sensuell smakebit

I syv graders uvær gikk ikke bergenserne akkurat mann av huse for å delta i solidaritetsfesten. Men de som hadde tatt byturen fikk blant alt det andre med seg hjem en sensuell smakebit på «Fargespill», forestillingen som de nærmeste dagene skal sprudle på Ole Bull Scene.

Bergensk ungdom fra 19 nasjoner synger og danser det meste fra magedans til break, fra rap til inn til vegge-leker. Fra afrikanske rytmer til norske stev.

Internasjonalt så det holder, det også.

DANS: Varm dans på en kald dag fra Ghana-danser Mawuli på Torgallmenningen. I løpet av Internasjonal Uke skal han besøke bergenske skoler med dansen sin.
Eirik Brekke
SOLIDARISK: Hvitkledde medlemmer av Fagforbundet brukte starten på Internasjonal Uke til å dele ut «Make poverty history»-armbånd gratis.
Eirik Brekke
INTERNASJONALT: Ganske internasjonalt ved starten på Internasjonal Uke på å Torgallmenningen i går. I midten vennene Daniela Perez og Francisco Rojas fra Chile- og til høyre Mahammed Abdule (med hatt) fra Somalia og Sadi Nsabimana fra Rwanda.
Eirik Brekke