Nå skal der også bli et minifuglereservat. I går ettermiddag rykket Fridalen nærmiljø— og karnevalskomité ut med voksne og barn, eplemost og kjeks og først og fremst fuglekasser. Hjemmesnekrete fuglekasser. De vil forhåpentlig glede både blåmeis, kjøttmeis, fluesnappere og ugler.

Bli kjent

Men hva med karnevalet?

— Det var begynnelsen, sier Jesper Blinkenberg. Formann? Nei, de har visst ikke egentlig noen formann. Men karneval har de - snart skal det tredje av stabelen.

— Så hadde vi lyst til å gjøre noe i nærmiljøet, slik at ungene skulle bli kjent både med det som er av natur her og med fuglelivet.

Dermed fikk karnevalskomiteen et utvidet mandat, tok kontakt med Fridalen skole og fikk støtte fra kommunens Lokal Agenda 21.

Utsikt for uglen

«Nærmiljøet» er de som så å si sokner til lekeplassen i Henrik Mohns vei. Går de et lite stykke og bak noen blokker, kommer de opp på en haug med storslått utsikt over byen.

— Skal uglekassen henge en spesiell vei? spør en av tilskuerne.

— Helst sånn at den ikke får direkte middagssol. Men nå tok vi den mot utsikten siden den er så fin, sier Jesper Jorde. «Arkitekt,» sier en av de andre forklarende til BTs utsendte. Og også fugleekspert, lyder det som.

Kommer an på størrelsen

Ungene tumler omkring, dingler i slengdissen, klatrer i trærne og følger nysgjerrig med i siste stadiet av prosessen. Både den ene og den andre har vært med på snekringen, får vi beskjed om - to spikerslag kvalifiserer.

Nå klatrer fedrene i trærne med kasser og ståltråd, og vi lurer på hvordan fuglene kan vite hvilke kasser som er til hvilken fugl.

— Det oppdager de på størrelsen av hullet, sier fugle-Jesper.

Men mindre fugler kan jo komme inn gjennom større hull?

— Da kommer de større fuglene og jager dem ut.

Slik er det. Enkelt og greit.

Registrering

Fridalen skole er som nevnt involvert i fugleprosjektet. Elever derfra skal registrere hvilke arter som flytter inn og hekker i kassene. Det skal også lages en informasjonstavle med oversikt over fuglekassene og artene i dem.

Det lyder som det kan bli både fugle- og folkerikt fremover på haugen i Fridalen.

SISTE ETAPPE: Jesper Jorde (øverst) og Jesper Blinkenberg manøvrerer uglekassen på plass - og uglen vil få storslått utsikt over Bergen.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ