En jevn strøm av biler kjører opp foran samfunnshuset. Unge gutter løper rundt med walkietalkie og anviser plass. Om ti minutter er det åpning, og folk venter lydig foran kjettingen som markerer det foreløpige stoppunktet.

— Du må prute, sier en dame til en gutt inne i mengden.

— Det var litt dyrt, må du si.

Ute på plassen står teakmøbler, hyttesofaer og lamper, nattbord, lenestoler og spisebord. For ikke å snakke om skapet med sjalusidører som det blir kamp om med en gang folk slipper til. «Selt, Aaseng», står det på lappen som blir klistret på det snacksy lille skapet.

Rokokkosofa i lilla

— No fekk eg meg ein stol her. Denne tar liten plass og er god å sittja i. Den skal eg anten ha sjølv eller til ustilliingar, sier Elisabeth Fosse. Det viser seg at hun er møbeltapetserer og har verksted i Strandvik.

— Kanskje eg skal bruka eit heilt moderne trekk på den. Ein gong trekte eg om ein rokokkosofa i lilla. Det var verkeleg fint, sier hun.

Inne i samfunnshusets festsal bugner det på bord etter bord. Aldri har vi sett så mye klær så fint sammenlagt på noe loppemarked. Det er det klesselgerdamene bak bordene og mellom klesstativene som har stått for. De brettet klær i fire timer i går, kan de fortelle.

— Det er soknerådet i Fusa og Fusa kontaktsentral Fjordingen som arrangerer og det er tredje gangen de lager folkefest på denne måten. 40-50 personer er engasjert, forteller kirkeverge Harald Geir Sæther

Tre bamser for ti kroner

Veggen over scenen i samfunnshuset er dekorert med «Songen til Eikelandsfjord». Her oppe fra scenekanten, til høyre for alle skiparene som strekker seg ut lenger borte, begynner auksjonen klokken 12.

Sykler, barnevogner, strandstoler, dukkehus, leker, englevinger, bartekopper, paraplystativ, alt kan en få for en billig penge. Tre bamser for ti kroner for eksempel. Det frister Martin Håvik Ljones på to og et halvt som er på vei bort sammen med pappa, Frode Ljones. De er kommet hit fra Ølve i Kvinnherad, og Frode har tatt med henger på bilen, i tilfelle foreldrene hans skulle finne noe de må ha med hjem.

— Dei plar alltid å finna noke rot, sier han og ser ikke så veldig misfornøyd ut.

Trykk av Edvard Munch

Der er tid for hjemmelaget betasuppe, kaffe og et herlig utvalg i kaker. Vi holder på å snuble over et rødt stativ mellom bord og benker, og det viser seg at det er en stjernekikkert. Den er det David Aase Tysnes på syv år som har klart å få tak i, for femti kroner.

— Eg er veldig glad for det, for eg har eit vindu på rommet mitt som peikar rett mot himmelen, sier David. Dessuten har han en bok om stjernehimmelen hjemme, så denne skal det nok bli bruk for.

Like nyttig blir vel ikke bildet av sigøynersken som snart er under hammeren. Det trengs noen oppfordringer til mannfolkene i salen for å få henne opp i to hundre kroner. Da blir prisen på et trykk av Edvard Munch litt bedre. Auksjonarius lokker med at bildet kan være verd femti tusen kroner om kjøperen er heldig. Men folk lar seg ikke trekke så veldig, Det ender på fem hundre kroner.

Ute på plassen er det noen som trør et orgel, noen tipper vekten på en levende geit de kan vinne et fenalår for, og en fullastet varebil kjører ut med tre madrasser på taket. En god fangst, får vi håpe.

LOPPIS: Et mylder av folk i samfunnshuset i Eikelandsosen i går. FOTO: HELGE SUNDE
GOD BOK: Noen slapper rett og slett helt av med en bok. FOTO: HELGE SUNDE
GODT KJØP: Snart femten år gamle Rune Gangstø (til h.) undersøker en datamaskin som han skal demontere og sette sammen igjen og bruke til musikk og film. Jevnaldrende Åsmund Boge selger den til ham for 20 kroner. Et bra kjøp, mener Rune. FOTO: HELGE SUNDE