• Vi er enormt takknemlige, sier Odd Helge Brugrand i kriseledelsen.

Kriseledelsen i Lærdal blir nedringt av folk som ønsker å hjelpe de som er rammet av storbrannen i Lærdal.

— Vi har hatt en enorm respons utenfra, og vi må si tusen takk fra Lærdal og til alle som tenker på oss, sier Odd Helge Brugrand i kriseledelsen.

Odd Helge Brugrand
LÆRDAL KOMMUNE

— Enormt takknemlig

Ifølge Brugrand har de ikke den fulle oversikten over hva de trenger ennå.

— Men det er 16 familier som er rammet, og det er mange barn, også nyfødte. Vi trenger alt fra leker og klær til daglidagse ting. Familiene har bare de klærne de rømte i lørdag kveld, sier Brugrand.

Brugrand forteller at de allerede har fått inn noe utstyr og klær og at dette blir organisert på Rådhuset.

— Frivillige har også opprettet kontoer for de evakuerte, laget facebooksider og organisert innsamlingsaksjoner. Vi har alt mottatt hjelpesendinger. Søndag kveld kom det blant annet et lass med klær fra Bergen. Folk har også stilt boligene og ferieboligene sine til disposisjon, sier han.

På Facebook er det opprettet flere grupper for å samle inn hjelp til ofrene. Gruppen «Strikk til Lærdal» har mandag formiddag over 1400 følgere, mens gruppen «Hjelp brannofrene i Lærdal» har 434 medlemmer.

— Vi er enormt takknemlig, sier Brugrand.

De lokale butikkene har også holdt åpent for brannofrene, forteller Brugrand.

— Butikkene fikk ekstra varer i går og vil også få mer varer i dag.

Opprettet mottakssenter

Kommunen har nå opprettet et mottakssenter for hjelpesendinger på Hjelpepleierskolen i Lærdal .

— Vi har allerede mottatt første hjelpesending, men det er viktig at folk gir beskjed når de kommer med ting, sier JanOlavFretland i kriseledelsen.

— Det er overveldende å se hvor fort folk føler behov for å gi hjelp og det er rørende for oss, legger han til.

Han råder alle som vil hjelpe til å ta kontakt med rådhuset, men han oppfordrer folk til å gjøre det først tirsdag.

— I dag må vi prioritere de som ikke har hus og de som har hus som er skadet, slik at de får den hjelpen de trenger.

Psykososialt senter

Brugrand sier at de har et psykososialt helseteam på plass med stor innsats fra seks nabokommuner.

Ordfører Jan Geir Solheim
RUNE CHRISTOPHERSEN

— De evakuerte blir tatt godt vare på og de får løpende informasjon. Vi ser også at det er viktig at vi følger opp alle sine behov og det like mange behov som det er ofre i denne saken, sier han.

Ordføreren i Lærdal, Jan Geir Solheim, sier det er flere hus som ikke er nedbrent, men som viser seg å være ubeboelige.

— Flere har vannskader. Men vi får ikke full oversikt før vi kommer oss inn i husene. Det vil trolig skje senere i dag.

Også Solheim forteller at det er kommet inne esker og sekker med klær og utstyr til de rammede og at givergleden fra folk i bygden og nabokommunene er enorm.

— Vi har fremdeles problemer med at mange er rammet av strømbrudd. Butikken driver og kaster mat som har blitt ødelagt. Mange har problemer med å få fylt bensin og diesel. Kortterminaler virker ikke, og vi er avhengige av kontanter. Dessuten er både data- og mobilnettet fortsatt nede i store deler av kommunen, sier han.

Erna på besøk

— Jeg kjenner selv folk som er hardt rammet. En i kommunen med tre barn har mistet huset. Det er tragisk. Scenene med militære helikoptre, sivilforsvar og store ødeleggelser, minner om urolige deler av verden, ikke fredelige Lærdal.

Rett over klokken 09.00 kom statsminister Erna Solberg på besøk på Lærdal sykehus for å treffe kriseledelsen og muligens også noen av dem som er lagt inn.

— Hun vil også besøke en barnehage, skolebarn og branntomten i løpet av dagen. På branntomten vil hun møte pårørende, evakuerte og de som har mistet husene sine, sier Brugrand.

Fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Åshild Kjelsnes, reiste mandag morgen også til Lærdal.

— Jeg er forberedt på sterke inntrykk, både i møte med folk som har opplevd brannen tett på og med synet av utbrente tomter. Det er viktig at folk i Lærdal opplever solidaritet fra heile fylket og landet i den tøffe tida framover, sier fylkesordførar Åshild Kjelsnes i en pressemelding.