Nå ser det ut til at det vil gå enda ett år eller to før de skitne, illeluktende hallene kan erstattes av et permanent bygg.

Dermed kan vi få nok et kapittel i føljetongen om Torget. De siste årene har hovedingrediensene i den historien vært misnøye, stadig nye planer — og påfølgende kontroverser og utsettelser.

Torget i Bergen stammer fra middelalderen, men lå opprinnelig på Bryggen. I 1470 ble det flyttet til det som i dag er Nedre Korskirkeallmenningen, og etter hvert som kaikanten ble fylt ut, fulgte Torget med.

I 1970 bestemte kommunen at 350 kvadratmeter av Torget måtte fjernes for å utvide veien. Forslaget skapte voldsomme reaksjoner, og 42.000 skrev under mot planene. Det påvirket ikke bystyret.

På begynnelsen av 90-tallet fryktet mange at Torget skulle dø. Det Nyttige Selskab, næringslivet og kommunen spleiset på en opprustning, med nye fiskekummer, brostein og granittdekke. Neste etappe skulle være nytt servicebygg på Blomstertorget.

Siden er det bare å klippe fra BTs arkiver:

  • 1993: Bystyret vedtar å planlegge et nytt servicebygg. Etter å ha brukt 1,7 millioner kroner på planen, ble den forkastet.
  • Mars 1998: «Etter mange år og millioner til vrakede planer går det mot en løsning for torghandlerne», skriver BT. Den nye planen: Opprustning av skur 11 og underjordisk servicebygg på Blomstertorget.
  • Oktober 2002: Torget i Bergen AS innbyr til arkitektkonkurranse om fremtidens torg. To vinnere kåres året etter. - Det haster litt med å få orden på fasilitetene, sier byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).
  • Mai 2003: Skur 10 rives for å gi plass til å flytte veien vekk fra Bryggen. Det erstattes av midlertidige rubbhaller på Blomstertorget.
  • Oktober 2005: 1. januar begynner gravearbeidet på Torget, lover byråd Lisbeth Iversen (KrF). Da skal det lages kjøleanlegg og bosshåndteringsanlegg.
  • Mars 2006: Bystyret stemmer ned planene for tiltak på Torget, og krever at en ny driftsorganisasjon kommer på plass.
  • Januar 2007: Byrådet vil ha arkitektkonkurranse om servicebygg og mathall i ett. Senere ombestemmer man seg igjen.
  • September 2007: - Jeg vil ikke være med på å diskutere om gravingen starter i oktober eller november. Bygget står ferdig i 2008, sier ordførerkandidat Trude Drevland (H).