— Vi ser at det nytter. Ingen av ungdommene vi hjelper har utviklet aids, opplyser aksjonsleder Mailin Sandvik Helland. Sammen med Margrethe Nergaard, som har fulgt aksjonen gjennom mange år, gjør hun de siste forberedelser til aksjonsdagen torsdag.

Fulgt barna videre

Helt siden 1990 har elever ved Bjørgvin videregående skole i Bergen fulgt opp barn som ble smittet av HIV i Craiova i Romania. Det begynte med Bergensaksjonen for hjelp til Romania med Egil Rafto i spissen. Senere har elever fra Bjørgvin videregående skole fulgt opp sammen med blant annet elever fra Bønes skole og studenter knyttet til ANSA.

Mange barn ble smittet av HIV i Romania fordi sykepleiere benyttet urene sprøyter. For å spare penger, ble sprøytespissene benyttet flere ganger. Det fikk fatale konsekvenser for utallige barn.

Ildsjeler i Bergen så behovet for å følge opp barna. Raskt ble det klart at næringsrik mat var viktig for at de ikke skulle utvikle aids. Bare 300 kroner koster en pakke med vitaminer og næringsrik mat som varer i tre måneder.

— Barna har for lenge siden blitt tenåringer, men ingen av dem vi har fulgt opp har utviklet aids, opplyser Margrethe Nergaard. Hun har fulgt aksjonen gjennom flere år og selv vært i Romania for å besøke ungdommene og se at hjelpen kommer frem.

Gitt engasjement

Mens de fleste videregående skolene i Hordaland deltar i Operasjon Dagsverk, har Bjørgvin videregående skole etablert sin egen aksjon. Det har bevisstgjort elevene og gitt kunnskap og engasjement om livsvilkårene for unge i Romania.

I Craiova samarbeider de med Redd Barna og har en stedlig representant som tar hånd om HIV-smittede barn og unge, Adina Bostan. Det har gitt trygghet.

— Vi ser at det nytter å hjelpe, sier Margrethe Nergaard, som fått et eget adoptivbarn i Romania. Da hun hørte at adoptivbarnets far så inderlig ønsket seg en ku, engasjerte hun sin egen norske familie og skaffet penger til nettopp det.

Nærmere to millioner kroner har elevene ved Bjørgvin videregående skole samlet inn i løpet av de årene de har vært engasjert. Torsdag vandrer 500 elever i byens gater og håper å samle inn 200.000 kroner.