MARIT EIKEMO

— Da kan jeg avsløre én av 17. mai-komitéens best bevarte hemmeligheter, sier Jostein Myklebust, flaggmann og entusiastisk medlem av 17. mai-komitéen. Siden frigjøringsdagen har han ladet opp med å sove i sengetøy i rødt, hvitt og blått.

Folkets rettmessige plass

— I Hovedprosesjonen bærer jeg Det Norske Flagg etter 17. mai-komitéen og Bystyret. Her kan hvem som helst gå, bare de møter opp utenfor Star Tour på Torgallmenningen senest klokken 10.30, sier Myklebust.

En flaggbærer som markerer folkets plass langt fremme i prosesjonen har lange tradisjoner i Norge. Nå ser det ut til at folk har glemt at de har sin rettmessige plass der.

— Jeg har stort sett båret rundt på flagget i all ensomhet, sier Myklebust som nå ønsker selskap under fremtidige prosesjoner. Og det er ikke hvilken som helst plassering han lokker med:

— Det er en meget fremskutt plass i verdens beste 17.mai-feiring, sier han.

Unikt sørvistilbud

Det ideelle ville være om tilbudet kunne lette trykket på Flaggtoget, som 17. mai-komitéen og mange med den synes har for stort innslag av voksne. De kan få utløp for marsjeringstrangen bak Myklebusts flagg.

— Når Hovedprosesjonen og Flaggtoget møtes, kan de i stedet vinke til podene sine, sier han.

Ifølge Myklebust er det et unikt sørvistilbud han nå presenterer for bergenserne - og kanskje også for andre, fra mer fjerntliggende strøk?

— Ja, folk er kommet så langt som fra Ålesund for å vinke belevent fra sin fremskutte posisjon, sier han.

Klump i halsen

For dem som ønsker en ilmarsj gjennom sentrum fra klokken 07.00, gjelder den samme flaggregelen også i Morgenprosesjonen, som starter i Dræggen. Der synger man «Ja, vi elsker», og bortover Øvregaten avsynges, ikke synges, Bergenssangen.

— En utpreget klumpen-i-halsen-opplevelse, lover Myklebust.

Et par tusen (?) mennesker pleier å varme opp med Morgenprosesjonen. For dem som ønsker et større hylekor fra publikum, er det bare å henge seg på Flaggbærer Myklebust i Hovedprosesjonen.

HEDERSTITTEL? - Jeg liker å tro at vervet som 17. mai-komitéens flaggbærer er en hederstittel, men det har vel snarere en sammenheng med at jeg er stor og sterk, sier Jostein Myklebust. Alle som ønsker å marsjere langt fremme i Hovedprosesjonen, kan finne sin rettmessige plass like bak flaggbærer Myklebust.
FOTO: KRISTIAN JACOBSEN