De siste dagene har det blitt advart mot omreisende verktøyslipere, som skal ha opptrådt både truende og skremmende på forskjellige verksteder rundt i Bergen.

Robertino Smith er talsmann for de omreisende verktøyreparatørene. Han er opprørt over ukens presseoppslag, som han mener ødelegger levebrødet deres.

– Vi er norske romfolk som har drevet med slikt arbeid i generasjoner. Vi er ikke kriminelle og ikke aggressive, men så snart folk hører at vi er sigøynere blir det blåst opp i avisen, sier han til bt.no.

Politianmeldt

Rolls-Royce Marine har anmeldt verktøysliperne til politiet. Ifølge Bergensavisen skal de ha tilbudt seg å utføre sliping og herding for 12.000 kroner.

– De fikk beskjed om at det ble mer arbeid enn forventet og at de krevde 120.000 kroner. Dersom de ikke betalte ville de ikke få verktøyet igjen, sier politiførstebetjent Norvald Bergfjord ved Bergen Nord politistasjon til BA.

Verktøyet er nå levert tilbake, men anmeldelsen blir stående, får bt.no opplyst hos Rolls-Royce Marine.

Smith mener på sin side at verktøysliperne har alt sitt på det tørre, med Brønnøysund-registrert firma og skriftlige kontrakter.

– Vi bor i Norge og vet hvordan ting fungerer her. Vi er ikke usiviliserte selv om vi jobber på en annen måte, sier han.

Uenighet om måling

– Hos Rolls-Royce fikk mine folk med seg 650 verktøy til å slipe. Fire personer jobbet med dette i tre dager. Vi hadde skriftlig bestilling på 14 kroner per centimeter oppsetningslengde.

bt.no har fått en kopi av kontrakten, som lyder slik:

«Til sliping og herding av verktøy Jernborr, betongborr, stanseverktøy og jernetapper Prisen 14 kr. pr. centimeter herdingslengde og skjæringslengde5 % rabatt med levering.»

Over bestillerens signatur er det tilføyd «maks. 100 stk.» Bestillingen er ikke datert, og mangler opplysninger om hvem som har inngått kontrakten.

Ifølge Smith skyldes uoverensstemmelsene med verkstedene at verkstedslederne ikke forstår hvordan verktøysliperne beregner lengden på verktøyet som repareres.

Føler seg forhåndsdømt

Hvis det oppstår uoverensstemmelser må det være opp til politiet å fastslå om det har skjedd noe kriminelt, mener han.

– Nå føler vi at vi blir forhåndsdømt i avisene, sier han.

Rolls-Royce Marine har ingen kommentarer til verktøysliperens påstander.

– Vi har levert anmeldelse til politiet. Utover det vil vi ikke kommentere dette, sier Marianne Leine, informasjonskonsulent i Rolls-Royce Marine.

– De er anmeldt for skremmende, hensynsløs og truende oppførsel, samt svindel. Det blir etterforsket på vanlig måte hos oss, sier Norvald Bergfjord ved Arna og Åsane politistasjon.