RAGNHILD HOV

KJERSTI KVILE

Men det som skulle bli en hyggestund, fikk en brå og skuffende slutt.

Familien følte seg uønsket på den populære pizzarestauranten på Zachariasbryggen fordi de to guttene er psykisk funksjonshemmet og sitter i rullestol.

— Vi ble meget, meget skuffet. Jeg trodde at den tid var over at funksjonshemmete skal gjemmes bort. Et øyeblikk følte jeg at vi var tilbake i steinalderen, sier Einar Georg Johannessen til BT.

Faren og de to sønnene tar imot BT i det splitter nye bofellesskapet i Steinsviken hvor Truls Einar nylig er flyttet inn.

Lager lyder

Truls Einar og Mads Georg lider av en sjelden genetisk, nevrologisk sykdom. Blant annet er språket deres mangelfullt utviklet. Truls Einar kan uttrykke seg i enkle ord. Men Mads Georg kan ikke annet enn å lage lyder.

— Jeg forstår at andre som ikke kjenner Mads Georg, kan synes han av og til blir støyende, sier faren. Men søndag mener han at begge guttene var rolige.

Familien Johannessen liker seg på bytur. En tur i et av byens shoppingsentre, gjerne kombinert med et besøk på pizza eller Kina-restaurant, tilhører favorittaktivitetene.

— Men aldri tidligere har vi opplevd episoder som dette, sier faren. Slik oppfattet Johannessen det som hendte:

- Ikke velkomne

— Vi kom inn og fant et bord i utkanten av restauranten fordi vi måtte få plass til to rullestoler. Det gikk litt tid innen det dukket opp en servitør, og jeg fikk allerede da følelsen av at vi ikke var velkomne. Etter en stund henvendte jeg meg til personalet og ba om å få bestille. Da fikk vi beskjed om å vente. Og så etter noen minutter kom en servitør bort til bordet og fortalte at vi var uønsket. Vi ble helt målløse. Men vi kom oss ut så fort vi kunne.

Forklaringen familien fikk var at det en gang i fjor hadde vært et episode med Mads Georg som gjorde at han ikke lenger var velkommen på Peppes på Zachariasbryggen. Den gang var han i følge med sin støttekontakt, André Otterskred.

Otterskred forteller til BT at han og Mads Georg ofte går på restaurant sammen. De to kjenner hverandre svært godt. I to år har de vært sammen tre lørdager i måneden. Hver gang spiser de på restaurant.

— Det skjer nok at en funksjonshemmet gutt som Mads Georg vekker oppmerksomhet. Men negative reaksjoner som dette, har jeg aldri fått verken på Peppes eller andre steder tidligere, sier han.

Han kan ikke skjønne hvilken episode servitøren sikter til.

Det hører med til historien at familien søndag fikk servering hos en av Peppes konkurrenter.

Prøver å leve som andre

Familien legger vekt på å leve så normalt som mulig.

— Selv om det er blitt lettere å være rullestolbruker de siste tiårene, er mulighetene til aktiviteter begrenset. Særlig om sommeren prøver vi derfor å benytte byrommet så mye som mulig. Vinterstid blir det helst å gå i shoppingsentre og på store rommelige restauranter.

Einar Georg Johannessen forstår også at andre kan oppfatte Mads Georg som høyrøstet ved enkelte anledninger.

— Derfor prøver vi så langt vi kan å roe ham når vi er på steder med mye folk. Det har skjedd at vi har måttet gå fra restauranter fordi vi har syntes guttene ble for bråkete.

<b>LIKER Å GÅ UT:</b> Mads Georg, (t.v.), Einar Georg og Truls Einar Johannessen er glade i å gå ut og spise. Men heretter vil de velge andre steder enn Peppes. Søndag ettermiddag følte de seg uønsket på Peppes på Zachariasbryggen fordi guttene er psykisk funksjonshemmet. FOTO: JAN M. LILLEBØ.