Flere ganger har hundene angrepet barn og voksne. — Må det skje en alvorlig ulykke til før politiet tar affære, spør naboene.

Saken er flere ganger blitt anmeldt til politiet, uten at noe er skjedd. Flere av beboerne i Rambjøllevegen har køller og balltre stående ute på trappen i tilfelle hundene skulle angripe.

— Det går ikke an at vi skal ha det på denne måten, sier 84 år gamle Elna Krohn.

— Jeg vil ikke la meg terrorisere av dette beistet av en hund, sier hun. Men hun er skremt.

Ikke tør hun gå de 200 meterne fra huset for å hente posten.

— Jeg er blitt angrepet mer enn en gang. En gang måtte jeg lukke meg inne i garasjen. Nå kjører jeg bil ned til postkassen, forklarer Krohn, som selv har anmeldt hundeeierne til politiet to ganger.

Følger barna til skolen

Hjørdis Kaland er nærmeste nabo til hundeeierne, og har flere ganger opplevd de aggressive hundene på nært hold.

— Nå er det kun en belgisk fårehund av typen Tervueren som går løs og sprer frykt. Tidligere hadde vi en flokk på fireýfem hunder, forklarer Kaland, som ikke våger å sende barna sine alene til skolen.

— Jeg står opp hver morgen for å følge dem ned veien. Vi går med to svære stokker hver gang vi går forbi huset der hundene hører hjemme, forteller Kaland.

Foreløpig har det ikke skjedd noen alvorlig ulykke. Men naboene mener det er et tidsspørsmål før noe alvorlig kommer til å skje.

— Den hunden som nå går løs, flekker tenner, bjeffer og truer. Det er galskap å ha en slik hund gående løs, mener Kaland.

Til tross for at familien Kaland bor idyllisk til med 12 høns, katter og kaniner, tre ponnier og en hund, er det lite med besøk til barna i huset.

— En kamerat av min sønn ble angrepet mens han kom syklende på veien. Han hadde svære bitemerker og hull i buksene. Han var vettskremt og kommer neppe tilbake med det første, forteller Hjørdis.

Måtte bygge nye bur

Verre gikk det med alle kaninene. I alt har de glupske fårehundene tatt knekken på seks kaniner.

Hjørdis Kaland så seg nødt til å utbedre kaninburene med solid netting for å hindre ytterligere kanindrap.

— Hundene var helt ville og rev opp burene. En gang vi kom hjem fra byen stod en av hundene og tygget på en halv kanin, sier Kaland.

Birgith Schei klarte så vidt å redde seg inn i bilen da den belgiske fårehunden stod og freste i hagen.

— Den la ørene bakover, bjeffet og flekket tenner. Jeg låste meg inne i bilen for ikke å bli angrepet, forteller hun.

Naboene i Rambjøllevegen har gjentatte ganger henvendt seg til hundeeierne uten å få respons eller forståelse for hundegalskapen.

— De bryr seg ikke. Hundene har gått løs i lange tider og spredd frykt. Vi føler oss terrorisert, sier de tre naboene, som nå har fått nok og håper politiet kommer til å ta affære.

- Hundene går ikke løs

Hundeeier Ada Elin Ekeland kjenner seg overhodet ikke igjen i naboenes historier.

— Vi har to snille hunder. En Collie og en Tervueren. De er innesperret i hagen og går aldri løs, hevder Ekeland oppgitt.

— Dette er ren nabohets. Vi er blitt anmeldt fire ganger, men har en god dialog med politiet. De var her og syntes det var noen fine hunder, forteller Ekeland til BT.

Ekeland sier familien nå har tatt advokat for å slå tilbake mot alle beskyldningene.

— Vi føler det som en personforfølgelse. Dette er ingen enkel sak, medgir Ekeland. Fana politistasjon kunne i går kveld ikke kommentere saken.

LEVER I FRYKT: Beboere i Rambjøllevegen i Sandalen har bevæpnet seg med køller og stokk og lever i frykt for å bli angrepet av en belgisk fårehund som går løs. – Folk er livredde, sier Hjørdis Kaland (fra venstre) Elna Krohn og Birgith Schei.
FOTO: HELGE SKODVIN