— Jeg føler meg lurt, sier Ragnhild Marie Alvær (18).

I dag er den vakre bergensjenten på et modellopphold i Milano i Italia, etter at hun gikk over til et annet modellbyrå. 18-åringen, som ble nummer tre i Frøken Norge 2003, føler seg ført bak lyset av Instinkt Modellbyrå i Bergen.

— Jeg betalte 2000 kroner og ble fortalt at dette skulle jeg tjene inn fort. Jeg skulle få mange jobber. Alt virket veldig bra.

Fagre løfter for 2000 kr.

I fjor ble hun oppsøkt på gaten av den daglige lederen i byrået. Han ga henne kortet sitt.

— Der og da begynte han å gi meg store forhåpninger. Han ringte meg, og jeg dro dit. Jeg var usikker, men det virket som et bra opplegg. Det ble skrytt av kontakter i Norge og utlandet, sier Alvær.

Hun ble oppfordret til å tegne en treårskontrakt, men skrev under på ett år. Så betalte hun 2000 kroner for å la seg fotografere.

— Det var snakk om at pengene gikk til en portofolio, en bok. Den så jeg aldri noe til. Jeg spurte etter den, men det skjedde ingenting, sier 18-åringen.

Hun sier hun ved flere anledninger opplevde at show gikk i vasken eller møteavtaler ble brutt. I sommer ga hun opp. Etter Frøken Norge-konkurransen tok hun kontakt med Modellhuset i Bergen.

Bergens Tidende har snakket med flere misfornøyde, kvinnelige modeller, som ikke tør stå frem.

— Jeg fikk høre at pengene skulle være raske å tjene inn igjen, sier en kvinne som har lagt ut mellom 2000 og 3000 kroner. Resultat? Hun har bildene sine på nettet, men verken fått jobb eller tilbud.

Antall oppdrag? Ingen...

I går møtte BT fire unge menn som alle har mer eller mindre dårlige erfaringer med Instinkt:

n Christer Rønnquist (18): - Har betalt 1700 kroner for modellkurset. Signerte toårskontrakt i januar. Antall oppdrag? Ingen.

n Christian Eskildsen: - Har betalt 3700 kroner for modellkurs, dårlige bilder og presentasjon på nettsiden. Signerte i fjor høst for ett år. Antall oppdrag? Ingen.

n Henrik Brækhus (18): - Har betalt 2500 kroner for kurset. Har vært «litt» med i ca. tre år. Antall oppdrag? Fire, det siste i fjor. Fikk ikke lønn for noen av oppdragene, men rabatt på klær.

n James Neville: - Jeg signerte i fjor sommer. Har betalt 3000 kroner for modellskolen, bildene og presentasjon på nettet. Antall oppdrag? Ingen.

— Jeg er skuffet og føler meg ganske lurt, sier Neville.

- Sende meg rundt i verden

— Han som driver byrået sa at det var store muligheter for at han kunne sende meg rundt i verden på oppdrag etter kurset. Men jeg lærte nesten ingenting. Vi fikk høre mye om hvordan det er å være modell, og lite om hvordan vi skulle bli modell, sier Rønnquist.

— Det virker som om opplegget er å skvise penger ut av naive ungdommer som drømmer om å bli modell. De setter griller i hodet på 15-16-17-åringer.

Christian Eskildsen satt og ventet på bussen da sjefen for modellbyrået kom løpende og ba ham kontakte byrået.

— Jeg ble ikke lovet noe. Men han sa at modellbyrået ville satse utenfor Norge, og nevnte Tokyo og New York, sier han.

— Opplegget virker uproft. I løpet av det året jeg har vært der, har jeg hørt fra dem to ganger: Et brev om en fest til 100 kroner og et nytt tilbud om modellkurs.

- Alle ville blitt smigret

Henrik Brækhus ble kontaktet på café da han var 16 år.

— Hvem ville ikke blitt smigret over et slikt tilbud? Tenkte at «endelig er jeg blitt pen», sier han og ler.

— Jeg fikk lite igjen for pengene, sier Brækhus. Han er enig i at de er uproffe og anser seg som ferdig med Instinkt.

Flere av dem reagerer også på et moteshow, som var avslutningen på modellkurset de deltok på.

— Folk betalte 150 kroner for å komme inn og se showet, og det var ganske mange inne. Vi lurer også på om de fikk penger av alle butikkene for at vi presenterte klærne deres. Likevel måtte vi betale 250 kroner hver for et dårlig videoopptak av showet etterpå, sier de.

De advarer nå andre mot useriøse modellbyrå.

— Sjekk hva de står for før dere skriver under på noe, sier de.

- SKVISER PENGER AV UNGDOM: - Det virker som om opplegget til Instinkt er å skvise penger ut av naive ungdommer som drømmer om å bli modell. De setter griller i hodet på 15-16-17-åringer, sier Christer Rønnquist (til h.). De tre andre, James Neville (fra v.), Henrik Brækhus og Christian Eskildsen, er også skuffet over byrået. <br/>Foto: KNUT EGIL WANG