Frieles reaksjon kommer etter at det ble kjent at Clinton slett ikke åpner sin europaturné i Bergen 22. mai. To dager før skal den tidligere amerikanske presidenten stå på scenen i Skarphallen i Tromsø. I tillegg skal han innom Oslo på det som likner en norgesturné.

– Dette var usedvanlig forbausende å høre, og svært negativt. Jeg trodde ikke mine egne ører, sier Friele.

— Hyggelig for dem

Han føler seg lurt, og vil ikke lenger jobbe for å samle inn 700.000 kroner, som arrangørene har krevd i garanti.

– Nei, jeg nedlegger mitt arbeid med dette arrangementet. Vi får nøye oss med å kjøpe noen billetter. Det er jo fortsatt interessant å høre på Clinton.

Friele har lansert Clinton-besøket som en begivenhet som skal sette Bergen på verdenskartet. Nå er han mer tvilende.

– Dette tar jo bort nyhetens interesse, at han først skal til Tromsø. Det er hyggelig for dem, men jeg er meget skuffet, sier ordføreren.

Foredrag

Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen vil drøfte vaksiner, nordområdene og vinter-OL når den amerikanske ekspresidenten Bill Clinton besøker Tromsø 20. mai.

– Bill Clinton sitter i styret til det internasjonale vaksinefondet. Han kan være en god bidragsyter til å videreført Mandela-arbeidet mot hiv og aids. Det vil også være naturlig å spørre Clinton om hvilke grep Tromsø bør ta i nordområdesatsingen. Så skal jeg selvfølgelig spørre kamerat Billy hva han synes om vinterleker i Tromsø, sier Kristoffersen.

Ifølge arrangørene skal det blant annet være Clintons interesse for Nordområdene som gjør at han starter sin lille norgesturné i Tromsø. I tillegg til Clinton skal også den tidligere lederen for FNs våpeninspektører i Irak, Hans Blix, holde foredrag under turneen som fortsetter i Bergen og Oslo.

Ordføreren sier at kommunen skal bestrebe seg på å være et godt vertskap under besøket, men aner ikke hvor mye av Tromsø han rekker å få presentert for ekspresidenten.

– Det eneste vi med sikkerhet vet er at Bill Clinton og Hans Blix stiller til foredrag i Polarhallen i Tromsø 20. mai klokken 20, sier Henrik Røde Larsen. Han arrangerte i september i fjor et tilsvarende arrangement i Frederikshavn med 3000 frammøtte.

Skodvin, Helge