«Norge fritt – Norge hvitt» er NorgesPatriotenes motto. Under overskriften «Hvit og stolt nordmann er en naturlig selvfølge» omtales Christine Guldbrandsen som en flott norsk jente og en artist NorgesPatriotene er stolte av. Ved å trykke på bildet av henne, avspilles Melodi Grand Prix-låten «Alvedansen» via YouTube. Artikkelen har også en link til artistens hjemmeside.

– Dette vil vi overhodet ikke assosieres med. Det er dypt krenkende både for Christine og for meg og Atle Halstensen som opphavsmenn til «Alvedansen». Det skal vekk, sier manager Kjetil Fluge.

Vil ikke fjerne linken

– Vi kommer etter all sannsynlighet ikke til å fjerne linken. Å legge ut en slik link er noe alle kan gjøre, og jeg ser ikke noe problematisk med det, sier Øyvind Heian, ansvarlig redaktør for NorgesPatriotenes hjemmeside.

Han bekrefter at Christine Guldbrandsen ikke har samtykket i å figurere på nettsiden, men har overhodet ingen betenkeligheter med å koble artisten til organisasjonen på denne måten.

– Artister er offentlige personer, så det mener jeg er helt greit, sier Heian.

– Også når det dreier seg om en organisasjon med såpass kontroversielle standpunkter?

– Der er jeg uenig. Alt vi vil, er å sikre Norge for nordmenn. Christine Guldbrandsen er nordmann, derfor håper jeg hun er enig med oss.

– Er dere nasjonalister?

– Det kan du godt kalle oss. Vi vil at ethvert land skal befolkes av sitt eget folk, sier Heian.

Kontakter advokat

Ifølge Kjetil Fluge har NorgesPatriotene brukt et kopibelagt bilde av Guldbrandsen.

– Det skal i alle fall fjernes, det er helt sikkert. Linken til YouTube er det verre med, det er slikt man risikerer på internett. Men vi skal gjøre det vi kan for å få bort dette. Fjerner ikke NorgesPatriotene dette frivillig, kontakter vi advokat. Her er det snakk om juss, og jeg er usikker på hvilke andre rettigheter vi har. Så får vi se hva som skjer. Uansett er dette en trist og ekkel sak, sier Fluge.

Fyhn følte seg misbrukt

Også Tromsøs politimester Truls Fyhn har følt seg misbrukt av NorgesPatriotenes og deres nettsted. I november i fjor trykket de ham til sitt bryst etter at han tok til orde for at «neger» var et greit ord å bruke.

I desember ble organisasjonen sterkt kritisert etter en aksjon i Hønefoss. På 4000 løpesedler og plakater viste de en fantomtegning av en mørkhudet mann med tittelen «Etterlyst for voldtekt». Her ble Norge beskrevet som «et eldorado for ikke-vestlige voldtektsforbrytere».

NorgesPatriotenes nettside inneholder også en artikkel der Ny Tid-redaktør Marine Aurdal kåres til «Årets landsforræder». Årsaken er at ukeavisen var den første som kåret Kohinoor Nordberg til «Årets nordmann».

BT ARKIV