Stølvei klatret til topps i stigen, som bare rakk opp til tredje etasje. Kvinnen lente seg over balkongen i fjerde etasje og slapp den syv måneder gamle babyen ned i armene hans.

— Jeg prøvde å forklare at hun måtte stole på meg, forteller Eirik Stølvei til bt.no.

Redningsmannen opplevde gårsdagens brann i Odda som meget dramatisk.

— Røykutviklingen var intens. Vinduer eksploderte, og det sprutet mye glass en periode, forteller han.

Trengte to forsøk

Første gang han prøvde å klatre opp for å ta imot barnet, måtte han gi opp på grunn av røyken. Men så avtok flammene en liten stund, før de blusset opp igjen.

— I løpet av den tiden rakk vi å hente ned babyen, sier han.

Stølvei understreker at gårsdagens redningsaksjon var en laginnsats.

— Det hadde vært umulig uten de andre som også hjalp til, sier han.

Reddet ut tre personer

Stølvei kom kjørende da han så at det veltet røyk ut av boligblokken, og var blant de første som kom til stedet. Han fikk høre at det var folk i blokken som ikke kom seg ut, og sammen med flere andre sprang han inn i første etasje for å se etter folk.

— Men røyken var for kraftig, så vi rakk bare gjøre et kort søk, sier Stølvei.

Da de kom ut igjen, fikk de vite at en kvinne var fanget i fjerde etasje med sine to barn. De fikk tak i en stige, men den rakk ikke helt opp.

— Jeg sprang opp til det øverste trinnet, mens en annen tok tak i beina mine og holdt meg fast. Flere andre støttet stigen på bakken.

De fikk ned babyen, men ikke moren og det eldste barnet. Deretter tok de seg inn i leiligheten under, der de fikk varslet en eldre mann.

Se flere bilder fra brannen hos Hardanger Folkeblad

Da brannvesenet kom, hadde Stølvei og de andre reddet ut tre personer.

— Da de kom, trakk vi oss tilbake, forteller Stølvei, som selv er brannmann på deltid.

Innesperret en halvtime

Ifølge flere som var til stede under evakueringsarbeidet, tok det opptil en halvtime før alle beboerne ble reddet ut. Totalt ble elleve personer evakuert.

Åtte av beboerne - deriblant babyen - ble sendt til sykehus med røykskader, en var også lettere brannskadet. I tillegg ble Stølvei og en annen som deltok i redningsaksjonen sendt til legesjekk.

— Jeg var litt uvel da vi var ferdige, det var vel både røyken og stresset, men jeg ble skrevet ut etter noen timer. Det går bra nå, sier han.

Ingen ble alvorlig skadet, og ved sykehuset i Odda får bt.no opplyst at alle unntatt én nå er utskrevet. Den siste blir trolig utskrevet i løpet av dagen.

Stølvei og de andre høstet skryt for innsatsen.

— Frivillige personer på stedet har gjort en fantastisk jobb for å redde personene, sier operasjonsleder Kjell-Tore Aarnæs ved Hordaland politidistrikt.

Selv føler han seg ikke som noen helt.

— Jeg gjorde bare det alle andre ville gjort, sier han.

Hva synes du om innsatsen? Diskuter redningsaksjonen her!

REDNINGSMANN: Eirik Stølvei føler seg ikke som noen helt etter gårsdagens redningsaksjon. - Jeg gjorde bare det alle andre ville gjort, sier han. FOTO: KAI-INGE MELKERAAEN, HAUGESUNDS AVIS
FIKK RØYKSKADER: Også to av dem som deltok i redningsaksjonen, deriblant Eirik Stølvei (på stigen), måtte til legesjekk. FOTO: SVEIN KNUTSEN, HARDANGER FOLKEBLAD