31. oktober sto Geir og Lill-Marit Kismul frem i NRK og klaget over at Helldal skole ikke gjorde nok for å hindre at sønnen deres ble mobbet.

Innslaget har skapt reaksjoner, blant annet i form av et brev fra Foreldreutvalget. – Vi føler dette som hets og mobbing, sier Lill-Marit Kismul.

Brevet omtaler en reportasje på NRK der foreldrene sier at skolen ikke har gjort noe for å hindre at sønnen deres blir mobbet.

— Foreldreutvalget (FAU) skal ikke blande seg opp i enkeltsaker, så dette synes vi er et rent overtramp. Vi føler det som hets og mobbing, sier Lill-Marit Kismul.

I brevet står det blant annet at FAU ønsker foreldrenes syn på den velkjente konflikten som verserer mellom skolen og enkelte foreldre, og at medieoppslaget fremstiller Helldal skole på en uheldig måte.

«Har forsøkt alt»

— Navnene våre står ikke der, men alle vet jo at det er oss. Vi har aldri kritisert verken FAU, noen av ungene eller andre foreldre, så vi synes det er rart at de blander seg inn i dette. Hadde de visst hva vi har vært gjennom i denne saken, kunne de gjerne uttalt seg, men det vet de ikke. Og vi har forsøkt alt før vi har sagt ja til å snakke med mediene, sier ekteparet.

De hevder dessuten at en av de guttene som mobber mest har en far som sitter i FAU.

Problemene begynte like etter skolestart høsten 2000. Gutten, som i dag er 11 år, kom hjem med blåmerker, ødelagte briller og historier om medelever som sparket, slo og kalte ham stygge ting.

- Endret totalt oppførsel

— Tidligere var han en helt normal og glad gutt som likte seg veldig godt på skolen. Men den høsten endret han atferd, sier Geir Kismul.

Foreldrene kontaktet skolen, først klasseforstanderen og etter hvert rektor.

— Men vi følte at skolen aldri fulgte skikkelig opp. De sa at ingen hadde sett noe og ingen hadde innrømmet noe. Derfor var det ikke noe de kunne gjøre. De sier at det ikke er mobbing på skolen, men mobbingen bare fortsatte og sønnen vår fant på stadig nye unnskyldninger for å slippe å gå på skolen, sier foreldrene.

Det hele toppet seg da en medelev satte en knappenål inn i en tom sprøyte og stakk ham i hånden i januar i fjor.

— Han klaget ikke over selve hendelsen, mente det var udramatisk. Problemet var at vi ikke hadde fått informasjon fra skolen om hvilken type sprøyte eller nål det var snakk om. Og det var fredag ettermiddag. Vi ringte legevakten, og legene valgte å sette ham på et vaksinasjonsprogram for sikkerhets skyld.

Mandagen etter ble gutten kalt inn på et møte med rektor, sammen med gutten som stakk, faren til gutten som stakk og et vitne til opptrinnet.

— Han var helt opprørt da han kom hjem fra det møtet, sa at alle fire var imot ham. Rektor kan da ikke holde slike møter uten at vi foreldre er informert, sier Lill-Marit Kismul.

— Hvorfor har dere ikke flyttet ham til en annen skole?

— Vi vet ikke hvordan det vil bli. Kanskje blir det verre. Dessuten synes vi ikke at det er sønnen vår som skal fjernes, men de som mobber. Men vi vurderer det jo, sier Geir Kismul.

Vil ha erstatning

Foreldrene vil nå gå til sak mot Helldal skole fordi gutten har tapt masse undervisning og fordi de mener mobbingen vil følge ham hele livet.

— Dette vil gå ut over videre utdanning og arbeidsliv, og han må gå fast til terapeut. Derfor har vi engasjert advokat Odd Drevland for å forberede erstatningssak mot skolen, sier Lill-Marit Kismul.

Foreldrene har kontaktet både Fana bydel, Statens utdanningskontor i Hordaland og politikere både lokalt og nasjonalt fordi de mener skolen ikke viser vilje til å løse problemet.

Rektor ved Helldal skole, Ingeborg Garvik, var ikke mulig å få kommentar fra. Hun har tidligere henvist til Fana bydel i denne saken.

Oppvekstsjef i Fana bydel Margit Hollekve vil ikke si noe om saken, fordi den nå er oversendt kommuneadvokaten. Det var heller ikke mulig å få kontakt med Fana bydels kontaktperson, Karstein Rye, hos kommuneadvokaten.

«VI BLIR MOBBET»: Lill-Marit og Geir Kismul føler seg uthengt i et brev som er sendt ut av foreldreutvalget ved Helldal skole. – FAU vil ikke at det skal komme frem noe negativt om skolen, sier foreldrene. <p/><small>Vegar Valde</small>