Vi treffer dem i Alvøen etter at Randi Olsen (61) har gått tur med hunden Yatzy. Hver dag går de treningsturer. Slik holder hun sykdommen i sjakk.

— Vi kjøpte hunden fordi jeg ble syk. Siden har jeg gått tur hver eneste dag, sier hun.

Olsen har yrkesrelatert kols og er derfor i risikogruppen som skal vaksineres mot svineinfluensa først.

Ektemannen Rolf Helge (62) er også i risikogruppen etter et hjerteinfarkt for tre år siden. Han er i full jobb og har tenkt å ta vaksinen.

Mangelfull informasjon

For kort tid siden fikk ekteparet tilsendt informasjonsbrosjyren «Influensavaksinasjon A(H1N1) for risikogrupper i Fjell kommune».

Ifølge brosjyren kan ekteparet Olsen møte på Ågotnes legekontor tirsdag og torsdag i neste uke mellom kl 1530 og 1800 og få vaksinen.

— I brosjyren står det at vaksineringen av høyrisikogruppene starter tirsdag 2. november. Men da vi tok kontakt, fikk vi beskjed om at de var gått tom for vaksiner, sier Rolf Helge Olsen.

-Vi forholder oss til det som står i brosjyren. Vi har vært solidarisk og holdt køen. Hvordan kan de være tom for vaksine allerede før vaksineringen skulle starte, spør Olsen.

Må vente

Randi Olsen går treningsturer til faste tider hver eneste dag sammen med sine turvenner som alle har hunder.

I går ringte hun sitt legekontor for å høre om hun kunne få sprøytestikket et par timer tidligere enn det som står i kommunens informasjonbrosjyre. Da kunne hun svinge innom på vei hjem fra trening i Alvøen. Det var da hun fikk beskjed om de kunne spare seg for å møte opp på Ågotnes legekontor på tirsdag. Kommunen var nemlig helt tom for svineinfluensavaksine, ble hun fortalt. Nå måtte de vente til neste runde.

Vaksinen kom for tidlig

  • Vi fikk vaksinen en uke før vi hadde regnet med og ble oppfordret av fylkeslegen til å begynne vaksinasjonen tidligere, sier smittevernlege i Fjell, Bjørn Ove Aglen.

Derfor startet vaksineringen allerede mandag 26. oktober, en uke før planen. Smittevernlegen forstår at ekteparet Olsen reagerer på at vaksineringen startet tidligere enn det som var varslet.

— Det skjønner jeg godt. Men vi har handlet slik vi mente var forsvarlig. Det ble lagt ut informasjon på kommunens nettsider. Det ble ikke tid til å sende ut nye brev. Vi kunne ikke sittet med vaksiner og ikke delt dem ut. Vi følte vi måtte starte vaksineringen som alle ventet på, sier han.

Videre vaksineringen av risikogrupper blir utsatt til mandag 9. november, ifølge en pressemelding fra Fjell kommune. Neste forsyning av vaksinen kommer først fredag 6. november.

-Dette er vesentlig senere enn det kommunen tidligere har fått signal om, står det i pressemeldingen.

Smitten er kommet til Fjell

Ifølge smittevernlege Aglen skal det være rundt 3000 personer i risikogruppen i Fjell kommune. 1500 doser er allerede brukt opp. Av disse har 300 gått til helsepersonell.

— 1200 vaksiner er delt ut til pasienter i risikogruppen som har vært innom legekontorene, sier han.

Fredag 6. november er kommunen lovet 1500 nye doser.

— Vi vet det verserer svineinfluensa her ute. To personer er innlagt på sykehus, og det er delvis mye fravær på skolene i kommunen, sier Aglen.

Massevaksinasjon av resten av befolkningen i Fjell skal etter planen starte 23. november.

— Vaksineleveringen går så tregt, at nå vet vi sannelig ikke helt hvilken dato det blir. Det er beklagelig. Men leveringen av vaksinene er så uregelmessig at det er vanskelig å forutse, sier Aglen.