Finansbyråden har gitt sigøynerne frist til i dag med å flytte seg. Hvis ikke, har kommunen bedt politiet om hjelp til å fjerne dem.

12 store campingvogner har slått leir i sirkel på Sirkustomten på Nygårdstangen. I følge Rolf Holm, som er eldstemann i følget, er de rundt 100 personer. Og flere skal de bli.

Vil holde gudsmøte

— Vi skal holde gudsmøte i Bergen. Vår pastor fra Tyskland kommer hit rundt 5. august, og vi har invitert andre sigøynere fra hele Norge hit. De kommer med vogner og fly. Til sammen blir vi mellom 300 og 500 mennesker, sier Holm.

— Men hvor skal dere holde møtet?

— Vet ikke. Vi får jo ikke lov å være noen steder i denne byen. Det er rasisme. Vi er norske statsborgere, og blir behandlet som hunder, sier Holm og slår ut med armene.

Han sier han håper å få leie Bergenshallen av kommunen. Hvis ikke må de finne et annet forsamlingslokale.

Inne i vognen til Holm og konen Nikita er det hvite duker, treinteriør og gullende rent. Barnebarnet Champagna er på besøk. Flere andre kommer inn i vognen, som er av samme merke som alle de andre.

— Men jeg er sjefen, så min er litt større. Noen centimeter, ler Holm.

Han har reist rundt i Norge om somrene i mange tiår, og forteller at de pleide å stå på Laksevåg på 60-tallet. Senere ble det Nesttun.

- Verre enn Hitler

Familiemedlemmene forteller at de fikk nei til å stå både på Bergen Camping Park og Lone Camping.

— Det er verre enn Hitler behandlet oss. Barnebarna våre går på skole hele året, og nå vil vi vise de den norske naturen. I Stavanger fikk vi bo på campingplass, men ikke i Bergen. Da tok vi denne plassen. Her forstyrrer vi ingen, sier ekteparet.

Allerede i går kveld var fire-fem nye vogner på vei til Bergen. De fleste kommer fra Oslo, men det er også tyske biler i følget. I Bergen har de tenkt å bli i rundt ti dager.

— Hvis ikke vi får et sted å være, kommer det 125 vogner til. De parkerer vi på Fisketorget, sier Nikita Holm.

Frist til i dag

Finansbyråd Henning Warloe tar trusselen med en klype salt, men sier at han regner med at vognene flytter seg i dag.

— Jeg snakket med en representant for Romani-folket som ba meg gi dem frist til i dag. Det har vi gjort. Men vi kan ikke tillate camping på et sted som ikke er tilrettelagt for det, sier Warloe.

Han har ikke hørt om det planlagte gudsmøtet, men sier at alle kan søke om å leie Bergenshallen. Warloe ber dem som er på vei til Bergen om ikke å komme før at de vet at har et sted å være.

— Men ingen campingplasser vil ha dem boende?

— Det må bli opp til dem. Vi kan ikke instruere private campingplasser. Og vi har ingen kommunal campingplass.

Rolf Holm sier at de plukker boss hver kveld, og at de ikke forstyrrer noen på Nygårdstangen.

— Vi betaler gjerne for oss, og ønsker tilgang til strøm og toalettfasiliteter. Nå må vi gå på hoteller for å få vasket oss. Det koster oss masse penger, sier Holm.

Siv Dolmen