Den kvelden Vivian Beate Andersen skulle føde, var det klisjétilstander: Det var faktisk en mørk og stormfull natt.

Kvinnen fra Svelgen hadde gått ti dager over terminen, og familien hadde fått beskjed om at på fredagen skulle fødselen settes i gang. Men allerede en halv time etter midnatt natt til fredag, tok babyen dette bokstavelig. Fødselen hadde startet.

Far Øyvind Myklebust kastet seg inn i bilen sammen med Vivian. Det var ikke tid til å vente på ambulanse, skriver avisen Firdaposten. De måtte kjøre straks.

Rakk ikke frem

Hele veien mot Førde sykehus holdt familien telefonkontakt med en jordmor. Men med tykk tåke og mye regn var det ikke mulig å holde særlig høy fart. Noen kilometer før Førde var det klart at de ikke ville rekke frem til sykehuset: Klokken 02.20 ville ungen ut.

Aldri hadde vel Vivian og Øyvind vært gladere for at den bilen deres hadde forseter som kunne reguleres automatisk. Dette ville nemlig bli en setefødsel – en forsetefødsel.

De fant en passende stilling: Mor Vivian i forsetet, og far Øyvind på kne utenfor bilen i pøsregnet, assisterende med jordmoren på mobiltelefon.

— Ikke fritt for tårer

— Vi hadde ikke tid til å få panikk, og vi fikk god hjelp fra jordmoren som var svært flink, forteller Øyvind til Firdaposten.

— Åh, du var veldig rolig og flink du også, sier Vivian til mannen sin.

— Det var først etterpå reaksjonen kom, og da jeg så ungen og hørte at hun skrek, var det ikke fritt for at tårene kom, sier Øyvind.

Til sist kom jordmoren med ambulanse, men da var alt så godt i gang at det ikke var noen vits i å flytte Vivian. Fødselen ble gjennomført på stedet, og navlestrengen klippet der og da.

Resultatet ble en foreløpig navnløs liten jente på 4020 gram, som ifølge Firdaposten har det veldig bra. Og som ikke bryr seg om all viraken som den utradisjonelle setefødselen har skapt rundt familien.

ROLIG NÅ: Halvannet døgn etter den dramatiske fødselen, er alt ved normalt for famlien. Mor Vivian Beate Andersen slapper av med far Øyvind Myklebust og eldstesønnen Andreas.
Alf-Haakon Harlem