Samboerne Thea Raude og Truls Angerman hadde akkurat spist en tallerken pinnekjøtt da ting begynte å skje søndag ettermiddag. Tre dager før termin, og midt i forberedelsen til nyttårsfeiring, var lille Knut begynt å bli utålmodig.

— Vi rakk akkurat å stikke innom naboen for å si at vi ikke kunne komme på middag likevel før vi dro av gårde til sykehuset. Naboen syns det var en god nok grunn, forteller den stolte moren.

Vannet gikk ikke

Noen timer senere ble Hordalands nyttårsbarn født til et skikkelig rakettleven. Den lille veier 3815 gram, er 51 centimeter lang og fødselen gikk som normalt. En ting var litt spesielt - vannet ville ikke gå av seg selv.

— Jordmor måtte stikke hull på hinnen, og da var det akkurat som en vannballong som sprakk. Så presset jeg i omtrent en halv time, og så kom han ut, På slaget 01.07 over midnatt, på den 01.01.07, sier den nybakte mammaen.

Pappa Truls var med på fødselen og karakteriserer det hele som «ekstremsport», men at det likevel frister til gjentagelse. Knut er parets første barn, og navnet har vært klart i en måneds tid. Nyttårsbarnet er kalt opp etter sin egen farfar og Theas farfar - Knut.

— Det er veldig hyggelig å kunne kalle opp barnet etter noen, sier en stolt pappa.

Knut ble født en knapp time etter den lille Oslo-jenten som ble landets nyttårsbarn. Hun kom til verden bare fem minutter uti 2007.

Sogn og Fjordane sitt nyttårsbarn ble født ved Førde sentralsykehus klokken 05.48 første nyttårsdag. Det ble en jente. Det var en jente som var først ute på fødeklinikken på Stord sykehus også - hun ble født klokken 02.25.

På Voss sykehus var det ennå ikke født noen, da BT kontaktet fødeklinikken i 22-tiden.

Flere fødsler i året

I fjor ble det født 4908 barn på Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus. Det tilsvarer rundt 200 skoleklasser.

— Det er 20 flere barn sammenlignet med året før. Antallet har ikke vært så høyt siden årtusenskiftet - hvis ikke det er enda lenger siden, sier klinikksjef, Britt Eide.

Så å si hvert år siden SSB begynte å føre statistikker over fødsler i Norge, har antall fødsler sunket. Det siste året har flere sykehus meldt om en motsatt trend. Eide vil ikke gå så langt som å kalle det en babyboom, men registrerer at nedgangen har stanset.

— Om det er en trend, får vi vente et par år med å se. Vi har ventet en nedgang, men den har altså ikke kommet, sier hun.

Norge ligger på Europatoppen når det gjelder å få barn. Det er mange årsaker til det, mener Gro Nylander, overlege ved fødeavdelingen på Rikshospitalet.

— Vi lever i et babyvennlig samfunn med gode permisjonsordninger og pensjonsopptjening for dem som er hjemmeværende med barn, sier fødselseksperten.

I mange andre land må kvinner ut i jobb etter bare tre måneders permisjon.

— Det hjelper ikke akkurat på kvinners fødelyst, sier Nylander.

Eirik Brekke
Eirik Brekke