1. februar 1926 ble det født to barn på den nye Kvinneklinikken i Bergen. I døgnet inn mot KKs 75-årsfeiring ble det født 29. Døgnnormalen er 13-14.

LOTTE SCHØNFELDER lotte.schoenfelder@bt.no

Det var tydeligvis mange som ville være med på jubileet. Og det ble feiret fra formiddag til bortimot midnatt i går. Med barselgrøt på alle avdelingene og med bløtkake også til inviterte pensjonister. Med historisk utstilling og åpning av ny barselavdeling. Med åpne populærforelesninger – og til slutt festmiddag med representanter for KKs eier fylkeskommunen, sykehusledelsen, KK-ledere og spesielle gjester som har hatt betydning for KK i lang tid.

Men så har også Kvinneklinikken hatt betydning for Bergen og distriktet. I 75 år har KK tatt imot og sendt ut i verden bergensere og andre vestlendinger, i tillegg til å gjøre det beste for sine pasienter på gynekologisk avdeling.

Arkiv søkk borte Hvor er det blitt av KKs to førstefødte?

Si det. Arkivene fra den gangen er dessverre forsvunnet. Men jubileumsklinikken ønsket å hedre disse 75-åringene, og i håp om å fange dem opp ble det sendt invitasjon til alle bergensere som fyller 75 år i disse siste februardager. Det var i alt 14, og en håndfull av dem kom. Men var de født på Kvinneklinikken?

– De sa eg va' fisket i Skredderdalen, sa Olga Vatle muntert. – Men det e' vel trolig at eg va' født på lasarettet i Sandviken, for vi bodde i Hødden.

Ruth Fondenes må innrømme at hun ikke er sikker på hvor hun ble satt til verden, om det var hjemme, på lasarettet eller KK.

– De snakket ikke så mye om sånt den gangen.

Ekte vare Men de to damene satt som gode og glade representanter for KKs «varer» da avdelingsoverlege Stein Tore Nilsen ønsket velkommen til formiddagsfeiringen i går.

Sammen med inviterte KK-pensjonister fikk de en liten gjennomgang av Kvinneklinikkens historie ved en annen pensjonist, professor og tidligere overlege Per Bergsjø, før det ble omvisning og servering.

Om 75 år sitter kanskje dagens nyfødte og lytter til en annen professor på Kvinneklinikken. Ingen har nok fortalt dem at de ble fisket i Skredderdalen, men de har kanskje fått høre om 75-årsfeiringen i 2001.

OGSÅ JUBILANTER: Ruth Fondenes (til venstre) og Olga Vatle var representanter for de bergensere som ble født i disse dager for 75 år siden. (Foto: Tor Høvik)