I armene til mamma Nathalie Hassani (27) sover lille Nicole. Uvitende om dramatikken i Troldhaugtunnelen fire timer tidligere.

— Den resolutte og livreddende innsatsen til ambulansepersonnellet var avgjørende, sier lege i Norsk Luftambulanse, Ivar Austlid.

For situasjonen ble kritisk på vei til Kvinneklinikken ved 16-tiden i går. Med gasspedalen i bånn, og mens han bare så lyset i enden av Troldhaugtunnelen i Bergen måtte ambulansesjåføren trå bremsen i golvet. Fødselen var i gang bak i bilen.

Og bare et titall meter etter tunnelåpningen kom lille Nicole til verden på riksvei 553.

Barnet pustet ikke

Men ikke helt uvillig. Babyen kom ut med hodet, men der stanset det. Luft- og blodtilførselen stanset. Navlestrengen lå rundt halsen.

Eirik Brekke

— Hun var blå, og jeg var redd jeg skulle miste henne. Det var forferdelig, sier Nathalie Hassani, som er svært takknemlig for innsatsen til ambulansepersonellet fra Bergen brannvesen.

— De var rolige og veldig flinke. Jeg er veldig takknemlig, sier hun.

Norsk Luftambulanse ble varslet om dramatikken. Vakthavende lege Ivar Austlid lot helikopteret stå, og møtte ambulansen på vei til Haukeland sykehus med bil.

— Den mest kritiske fasen var over. Barnet pustet, og vi kunne bare støtte med oksygen, sier lege Ivar Austlid.

Han sier nyfødte barn skal tåle en viss periode uten luft og blodtilførsel, såkalt asfyxi, men at tilstanden raskt kan bli livstruende.

- Måtte hive inn bilen

På Kvinneklinikken i går kveld var det en ivrig søskenflokk som løp rundt trillekrybben. Pappa Ivan Valtanen (27) kjørte i egen bil, men klarte ikke holde følge.

— Jeg visste ikke noe om dramatikken. Jeg håpet bare jeg skulle rekke fødselen. Det gjorde jeg ikke, sier han, og skamroser personellet i ambulansen.

Ambulansesjåfør Jørn Davidsen legger ikke skjul på at situasjonen en stund føltes kritisk.

— Da vi var i tunnelen fikk jeg beskjed om å stanse og hjelpe til. Jeg måtte bare hive bilen inn til siden, forteller han. Sammen med kollega Torgeir Dagestad tok han imot den nyfødte i rushtrafikken i Fana.

— Men det er hyggelig å få skryt. Vi prøver å gjøre vårt beste.