Siren Bjørkhaug (32) fra Åsane er en av mange i bergensområdet som har termin i august. Når hun og mannen venter sitt første barn 6. august blir de neppe alene på fødeavdelingen.

Kvinneklinikken på Haukeland anslår at 200 flere kvinner enn vanlig har termin i juli og august. Mye tyder på at folk nå planlegger barnefødsler ut fra mulighetene til barnehageplass.

Perfekt timing

I fjor falt alle brikker på plass for Siren Bjørkhaug. Drømmemannen var funnet, hun hadde fast jobb og stasjonsvognen sto i oppkjørselen.

Graviditeten er planlagt, og timingen kunne knapt ha vært bedre. Terminen er etter datoen for de nye reglene som gir lengre permisjon og innenfor fristen for å være sikret barnehageplass (se fakta).

— Jeg kjenner en som har termin 29. august. Hun er superstresset, sier Bjørkhaug.

Flere planlegger

På Haukeland er de overbeviste om at stadig flere planlegger graviditeten slik at de skal være sikret barnehageplass.

I årets fire første måneder var det cirka 70 færre fødsler enn vanlig ved Haukeland. Derfor gikk de gjennom ventede fødsler i de kommende månedene for å se om det var en trend som ville vedvare. Det var det ikke.

I gjennomsnitt de siste syv årene har 435 kvinner født ved Haukeland i august. I år venter de 550.

— Hvis estimatene stemmer vil vi få en uventet stor økning i antall fødende i august. Økningen kan være en tilfeldig svingning, men da er det merkelig at den kommer nå, sier klinikkoverlege Per E. Børdahl.

Han ser nemlig en sammenheng mellom sommerens babyboom og reglene for tildeling av barnehageplasser som ble innført i 2009.

- Vil det store antallet fødende føre til at kvinner og barn må reise hjem tidligere enn vanlig?

— Vi har i utgangspunktet en av de korteste liggetidene for fødende. Samtidig er hjemreise i stor grad frivillig. Vi har aldri ført en politikk hvor vi har kastet ut folk. Kvinner ønsker selv å komme seg hjem, sier Børdahl.

- Like trygt

Klinikkoverlegen understreker at den voldsomme økningen ved Haukeland ikke skal få negative konsekvenser for de fødende. Han mener det vil være like trygt å føde her i en overbelagt august 2011 som i en rolig januar 2007.

— Vi får det til, sier Børdahl.

Han forteller at det alltid er like mange leger på sykehuset, og at flere kan kalles inn på kort varsel. I tillegg er det lite aktivitet på gynekologisk avdeling under ferieavviklingen, noe som frigjør senger som kan brukes til barselplasser.

— I sommer vil de fødende få et like bra medisinsk tilbud og like bra omsorg som ellers, forsikrer han.

Selv om klinikkoverlegen ser at det kommer til å bli utfordrende med de mange fødende i sommer, er han samtidig glad for utviklingen.

— Det er fantastisk å bo i et land hvor en kan planlegge fødsler ut fra forskrifter om barnehageplasser, sier han.

Gravide Siren Bjørkhaug er ikke helt enig.

— Det er dumt at det skal væreslik at du må planlegge når du skal bli gravid, det er jo vanskelig nok i seg selv. Det er ikke alltid så lett å planlegge, sier hun.

Men nå nærmer datoen for fødsel seg, og Bjørkhaug håper de som jobber på Haukeland har kontroll.

— Jeg håper de har plass og ekstra kapasitet til alle så de ikke stresser oss med å reise hjem.

— Jeg må bare satse på at det er proffe folk som jobber der oppe. Uansett hvor mange det er, så må de bare ta seg tid til hver og en. Vi bor jo i Norge, vi har pengene til det.

ALT PÅ STELL: Det er ikke bare graviditeten som er planlagt med Siren Bjørkhaug. Hun har det meste på stell til fødselen i august.
EIRIK BREKKE