Et 180 meter langt lasteskip har grunnstøtt ved Hellesøy fyr ved Fedje i Hordaland. Mannskap på 25 om bord i skipet, som ligger utenfor Hellisøy fyr, er evakuert.

– De vil ikke bli slept av, hevder Oddekalv overfor bt.no.

Tull, avfeier Kystverket:

– Mannskapet ble jo evakuert frem til klokken 20.50. Da var d/et ingen igjen på «Server», og følgelig opp til Kystverket hva som skal gjøres videre, sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås.

– Vi gjør det vi mener er nødvendig for å unngå forurensing, sier hun.

Det var i 2003 Kystverket overtok ansvaret for akutt forurensing fra SFT. Overvåkingen styres fra Horten, og mange har kritisert av depotet på Fedje nå er redusert til det minimale. Gårsdagens hendelse kan gi nytt liv til den debatten.

Oppgitt

Båtbergingen står i stampe på grunn av uværet.

— Skipperen vurderer situasjonen som så farlig at ingen kan oppholde seg på dekk for å ta imot slepere. Sjøen slår over havaristen, sier Truls Pedersen, skipper på redningsskøyten MS Kristian Gerhard Jebsen.

Dette er bare halve sannheten, ifølge Kurt Oddekalv. Lederen i Miljøvernforbundet jobber på spreng sammen med tre av sine kolleger for å bistå i aksjonen på Fedje.

Oddekalv hevder det nå en dragkamp mellom redningsledelsen og kapteinen på «Server» om hva som skal skje med skipet.

— Det er billigere å la skipet gå ned enn å berge det nå. Det har med forsikringsoppgjøret å gjøre. Jeg har løpende kontakt med slepebåten, Kystverket, Havnevesenet, Redningssentralen. Og akkurat nå forhandler Kystverket og slepebåtfolkene med kapteinen. Han nekter å slippe til enda en slepebåt, hevder Oddekalv.

Oddekalv er oppgitt over situasjonen.

— Jeg har vært med på seks slike haverier tidligere, og dette er et nytt eksempel på at oljevernbasen må ligge på Fedje.