Den drapsdømte 30-åringen ble for få uker siden overført fra fengselet på Ringerike til Trondheim. Årsaken var at politiet fryktet at Olsen skulle bli angrepet innenfor murene.

— Jeg ønsker ikke å kommentere dette, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold til Bergens Tidende.

Anmeldt for vold

Frem til i høst sonet Jarle Olsen ved kongerikets mest rømningssikre fengsel. På Ringerike plasseres de aller farligste fangene, blant dem en rekke drapsmenn.

Lørdag 13. august ble en av de innsatte banket opp på cellen. Jarle Olsen ble utpekt som gjerningsmann, anmeldt til politiet og plassert på en avdeling med strengere sikkerhetstiltak.

Olsen fikk status som mistenkt i saken, og risikerte i ytterste konsekvens forvaringsstraff om han ble dømt. Da politiet i Nordre Buskerud ville innkalle ham til avhør, nektet 30-åringen å si et ord.

Men like etterpå godtok Olsen å la seg avhøre av politiet på en annen kant av landet. Da var tema Åsane- og Lindås-drapene, og 30-åringens nye forklaring var så oppsiktsvekkende at politiet ikke lenger våget å la ham på Ringerike.

Saken henlagt Jarle Olsen har også tidligere gjort seg upopulær i fengsel ved å samarbeide. Han er både blitt angrepet med jernstang og drapstruet av medfanger.

Jarle Olsen ble for få uker siden flyttet til Trondheim fengsel. På samme tidspunkt gjenopptok bergenspolitiet formelt etterforskningen av de to drapssakene.

Ifølge advokat Helge Wesenberg har Olsen lenge mistrivdes på Ringerike, og har i cirka ett år søkt om overflytting. Fengselet i Trondheim stod langt oppe på favorittlisten hans.

Samtidig som Olsen fikk innfridd sitt ønske, fortsatte Nordre Buskerud politidistrikt etterforskningen av voldssaken. Den ble henlagt for to uker siden fordi ingen vitner - heller ikke offeret - ville samarbeide med politiet.

Både politiinspektør Svein Erik Krogvold og kollegaen hans i Buskerud, politiadvokat Geir Indal, presiserer at det ikke er noen sammenheng mellom henleggelsen og gjenopptakelsen av drapssakene.

Må i retten i dag

I dag må 25-åringen som er siktet i begge drapssakene, møte i retten igjen. Bergen tingrett besluttet i forrige uke at mannen kunne varetektsfengsles, men nå har Gulating lagmannsrett opphevet kjennelsen på grunn av saksbehandlingsfeil. Dermed skal fengslingsspørsmålet prøves på nytt for tingretten.

– Forsvareren har krav på alle dokumenter som foreligger i saken, men i dette tilfellet var det en mengde papirer vi ikke hadde fått, sier advokatfullmektig Lars Christian Sunde, som representerer 25-åringen.

I går var Sunde på politihuset i Bergen og hentet tyve ringpermer med dokumenter fra de to drapssakene.

Politiinspektør Svein Erik Krogvold sier han tar avgjørelsen til etterretning.

– Vi opplever det slik at lagmannsretten bare tar stilling til spørsmålet om dokumentinnsyn, ikke til realitetene i saken.

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN