Også ved Ny Krohnborg skole i Årstad har foreldre tatt ut barn fra skolen. Noen har flyttet for å komme i et annet skoleopptaksområde, andre har startet på privatskole.

En av foreldrene er Joril Christensen (bildet).

– Vi flyttet da vi fikk et nytt barn. Vi ville ikke starte på nytt igjen på Ny Krohnborg, sier Christensen.

Ghettofrykt

Problemene er ikke først og fremst skolen, men for få ressurser, mener Christensen. Hun er også Ap-representant i fylkestinget.

– Halvparten av de kommunale boligene i Bergen ligger i dette området. Kommunen følger ikke opp, slik at skolen får midler til å takle det, sier Christensen.

Hun mener det at så mange av elevene trenger ekstra hjelp på skolen, fører til at mange andre ikke får oppmerksomhet.

Skolen har Bergens høyeste andel minoritetsspråklige elever: 44 prosent.

– Byplanleggingen er ikke god når det er så konsentrert. Det er ingenting galt med ungene, men mange trenger mer hjelp. Det trenger du ikke doktorgrad for å skjønne, sier Christensen.

Fra området rundt Danmarksplass har nå familien flyttet til Sædalen – noe Christensen betegner som en klassereise.

– Men vi er blant dem som har mulighet til å flytte på oss. Veldig mange i de kommunale boligene har ikke det, sier Christensen.

Tolk på foreldremøtene

Rektor ved Ny Krohnborg skole, Atle Fasteland, sier han ikke har hørt om foreldre som flytter barna på grunn av minoritetselever.

– I enkelte perioder merke vi de kulturelle forskjellene. Mange av problemene minoritetsspråklige elever opplever, kommer av språklige og kulturelle utfordringer. Jo bedre de er i norsk, jo bedre går det, sier Fasteland.

Rektoren mener problemene går i kraftige bølger.

– Dette skoleåret har vært bra, det var verre i fjor. Vi har alle vårt i perioder. Da må skolene ha forebyggende tiltak, et system for å forebygge, sier Fasteland.

Blant tiltakene han vurderer å innføre, er tolk på foreldremøte.

– Jeg tror vi som skoler må ta innover oss at vi må informere foreldrene om deres rolle i den norske skolen. Det er ingen selvfølge at alle i verden tenker likt om foreldrerollen, sier Fasteland.