Skal det være et maleri fra en kjent brasiliansk kunstner? En akvarell av en bergenser med pseudonym? En av Gino Scarpas langbente damer? Nils E. Friis har det meste, og det meste av dette igjen fyller nå tre – eller var det fire? – etasjer i Svensgården på Bryggen.

Skal jekkes opp

Vi våger den påstand at de færreste bergensere (innbyggertallet tatt i betraktning) har vært bak Bryggens fasader. Dem kjenner vi alle, men hvor mange vet hva som skjuler seg bak? Jojo, Tracteuren selvfølgelig, og kanskje vet man om noen kunsthåndverksteder. Men her er også næringer av allehånde slag – hvis man bare vet hvor man skal finne dem.

Og så er her Galleri Bryggen. Som har vokst fra 60 kvadratmeter i 1989 til nærmere 1000 kvadratmeter i dag. Og da mener vi bokstavelig talt i dag. Og i morgen. For så må Friis flytte med malerier, akvareller, grafikk, skulpturer, smykker og designklær. Derfor er det nå han har åpnet alle Svensgårdens etasjer for et gedigent flyttesalg.

Årsaken er det vi skrev om forleden dag: Svensgården står for tur til å jekkes opp. Og da kan man ikke invitere folk til å bestige trappene. Men man kan altså gjøre det nå i to dager. Og det kan være litt interessant for de med Bryggen ukjente bergensere. For her får de noe av atmosfæren bak de berømte tregavlene.

Svalgang og utsikt

Her er nemlig ikke stailede, skreddersydde utstillingslokaler. Rett nok er her malte vegger og montrer på noen av dem, men her er også en dåm av det gamle fra Bryggen ble bygd opp igjen etter den store bybrannen i 1702.

Her er skakke tømmervegger og en luftig svalgang og noe som ser ut som en bit restaureringsarbeid, og helt oppunder taket er der i mønet et vindu med utsikt over deler av verdensarvstedet vårt. Her skal forresten Friis ha et «gratisrom» – ganske snedig, spør man oss. For dem som lar seg lokke dit, får med seg det meste av utstillingene underveis til topps.

Vi må si utstillinger i flertall. For Friis har samlet enkelte kunstnere i egne rom, men i de øverste etasjene ga han opp, kan det se ut som. Kunstplakatene er riktignok samlet, men ellers er her stilleben med blomster, originalarbeider av en kjent keltisk kunstner, stemningsfulle landskaper av bergensmaleren Nils Krantz – i det hele tatt. Litt grafikk ligger her også, noen bergensmotiver og et par meksikanske trykk.

Utenlandsk oppmerksomhet

– Jeg er takknemlig for å ha fått disse lokalene, sier Friis på vandring i svalgangen. – Men det er litt vemodig å måtte flytte, føyer han til og kan mimre om mye utenlandsk oppmerksomhet opp gjennom årene, fra cruiseturister til TV-team. Når det gjelder de siste, er gjestelisten ganske imponerende. Men det er jo Svensgården også.

Tro ikke at Nils Egil Friis gir seg. Han flytter bare rundt hjørnet, til Holmedalsgården. Men der er han tilbake til omtrent det han begynte med: 70 kvadratmeter. Derfor blir det der hovedsakelig historiske varer og lite kunst. Vi blir imidlertid betrodd en hemmelighet: Han har også planer med et lokale i Øvregaten. Til våren.

ØRJAN DEISZ
ØRJAN DEISZ