• Dette er dessverre en helt vanlig pris i dagens leiemarked. Men vi flytter ut, sier Kristoffer Jul-Larsen (21). Studentene mener 14.000 kroner måneden for en kjeller nesten uten dagslys er for drøyt.

— Jeg flytter utelukkende på grunn av prisen. 3500 kroner per person er ikke uvanlig i dagens marked. Men jeg har ordnet meg noe rimeligere gjennom kjente, sier Kristoffer Jul-Larsen, til daglig sivilarbeider i Norsk Studentunion.

I tillegg representerer han Boligaksjonen i bergensstudentenes høyeste organ, Studentrådet.

Der har boligaksjonistene for tiden flertall.

- Ikke Oslo-priser ennå

— Det sier litt om hva studentene er opptatt av for tiden. Ingen bør betale mer enn 2500 kroner måneden for en ordinær studenthybel, mener han, og legger til:

— Vi var idioter som undertegnet kontrakt på ett år. Men vi lærer. Vi råder andre til å forlange kontrakt med mulighet til si opp.

Bergens Tidende blir invitert ned de elleve trappetrinnene under brosteinsgaten i Frederik Meltzers gate på Nygårsdshøyden i Bergen sentrum. Innenfor vindfanget ligger en ca. 16 kvadratmeters fellesstue med kjøkkenkrok. Eneste dagslys kommer motvillig gjennom et vindu i hjørnet, som ikke kan åpnes mot sjakten utenfor. Men kjellerleiligheten virker nyoppusset. Fire små soverom på 5-6 kvadratmeter hver, et bad med ok standard og ekstra do. Parketten på gulvet knirker som om den ligger på bobleplast. Det er visst alltid slik når varmekablene er slått av.

— Jeg har kikket på andre kjellere i samme sjiktet. Dette er en helt vanlig pris. Noen betaler til og med 4000 kroner. Men 5000 i måneden er mer sjeldent, vi har ikke helt Oslo-tilstander ennå, sier Jul-Larsen.

Hjem til mamma?

De fire beboerne i leiligheten går imot strømmen. Bare uker før studiestart flytter de ut. Årsak: Prisen, standarden, - og lite dagslys.

— Egentlig har standarden på mange hybler blitt ganske god. Huseiere har skjønt at det bare kan pusse opp litt, og tjene enda mer. Leieprisene steg i fjor høst da stipendet til studentene økte, mener Jul-Larsen.

Markus Johansen (22) sier han for tre år siden bodde for 2400 kroner med større plass og bedre standard - like borte i gaten. Det var like etter at husleienemnda ble avviklet.

— Nå har jeg skaffet meg noe bedre. Prisen er 3200, litt rimeligere i alle fall. Etter utbetalingen på 16.000 kroner fra Lånekassen ved semesterstart, får vi 6000 per måned i lån og stipend. Det dumme med så høye leiepriser, er at vi må jobbe ved siden av alle sammen. Det går ut over studiene, sier Johansen.

Øyvind Ølberg (22) er den eneste som ikke har skaffet seg nytt husvære.

— Jeg har vært på noen visninger i kollektiver. Det kommer masse folk, sier han.

Informatikkstudenten sier at et alternativ kan bli å gi opp hele jakten. Og flytte hjem til gutterommet på Eidsvåg.

<b>FLYTTER UT:</b> - Studenter har lite faste utgifter, kan jobbe ved siden av - og lar seg presse til å betale horrible leiepriser. Det går også ut over andre folk på leiemarkedet, mener studentene Kristoffer Jul-Larsen (t.v.), Øyvind Ølberg og Markus Johansen. De mener de begikk en bommert ved å skrive under ettårskontrakt på leilighet. - Man lærer litt av å bo slik, sier de. <br/> (FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN)
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN