Thomas Sunde Nielsen (20) trekker pusten, putter hendene godt ned i jakkelommen og går ut fra Bergen tingrett. Utenfor er det kaldt og vindstille. Solen skinner.

— Det er ikke så ille ennå, sier han og trekker pusten igjen.

Det er virkelig ille når det går ut over helsen til folk. Helsen til folk er viktigere enn irriterte bilister. Thomas Sunde Nielsen (20)

I fire år har han slitt med kulde- og stressastma.

— Jeg får store pusteproblemer når det er kaldt og når jeg beveger meg, sier han.

Når luftforurensningen har vært på sitt verste, har han måtte holde seg hjemme fra jobb som it-ansvarlig ved Bergen tingrett.

— Sjefen min har heldigvis stor forståelse for at jeg må jobbe hjemmefra. Men det er selvfølgelig en utfordring fordi jeg egentlig bør være fysisk tilstedet for å utføre jobben min, sier han.

— Jeg skulle gjerne vært på jobb, men når det er så ille har jeg ingen sjans til å bevege meg. Pusten er tung hele tiden og jeg må sitte i ro og gjøre minst mulig.

Fra Trondheim til Bergen

Tyveåringen kom fra Trondheim til Bergen i fjor høst og bosatte seg i en leilighet på Møhlenpris.

— Jeg jobbet i en av de mest forurensede gatene i Trondheim. Men luften i den gaten kommer ikke i nærheten av den dårlige luften som er her i Bergen, sier han.

Vanligvis benytter Nielsen seg av sentrumsbussen når han skal på jobb. Han merket det godt på pusten da bussen forsvant i en periode da luftforurensningen var på sitt verste.

— Bare å gå de vel to kilometerne til jobb var veldig tungt. Da jeg kom frem måtte jeg sitte i en time for å få pusten tilbake. I et tilfelle var jeg så dårlig at jeg måtte ta taxi i stedet for å gå hjem igjen. Og da jeg kom hjem igjen, måtte jeg sitte stille i en ny time for å pusten tilbake, sier han oppgitt.

Så stopper han plutselig å snakke. Han peker mot Ulriken og fortsetter.

— Nå ser jeg forurensningen komme, sier han.

Fra sentrum til renere luft

Men nå skal det bli bedre. For en uke siden bestemte han seg for at nok var nok. Denne helgen flytter han og samboeren til en leilighet i Lønborglien. Bort fra det han kaller gitfteppet.

— Jeg hadde aldri valgt leiligheten på Møhlenpris hvis jeg hadde visst at det skulle bli så ille, sier han.

Nå gleder han og samboeren seg til å bo et sted med ren luft.

— Jeg ser ingen annen løsning. Og jeg har virkelig tro på at dette blir bra. Jeg merket til og med at pusten ble bedre da vi var på visningen, sier han.

Egentlig var planen å flytte til sommeren. Men på grunn av den dårlige luften må han flytte nå. Det koster han rundt 12000 kroner ekstra. I en periode må han blant annet betale husleie for begge leilighetene.

— Men det er verdt det, sier han

Han synes politikerne gjør for lite for å løse luftproblemet.

— Det er virkelig ille når det går ut over helsen til folk. Helsen til folk er viktigere enn irriterte bilister, sier han.

Han ber kommunen sette inn alle tiltak og mener det ikke er noen grunn til å holde igjen.

Telefonen til Nielsen ringer. Det er på tide og komme seg tilbake på jobb. Pusten er tyngre nå. Han hoster.

— Jeg gleder meg virkelig til å flytte, sier han.