— Vi har plassert kystvaktskipene nærmere de store byene enn vi ellers gjør, slik at de skal være lettere tilgjengelige dersom det blir bedt om det, sier pressetalsmann for Forsvarssjefen, Eystein Kvarving.

Patruljerer rundt byene

Fredag morgen la Kystvaktskipet «K/V Barentshav» fra kai ved Haakonsvern marinebase sørvest for Bergen sentrum. Etter å ha patruljert rundt Askøy og Holsnøy, seilet det 93 meter lange skipet inn i Vågen ved 19-tiden fredag kveld. Der har det ligget siden.

Andre kystvaktskip ligger klokken 10 lørdag morgen på følgende steder:

  • Også «K/V Tor» ligger ifølge marinetraffic.com i Bergen.
  • «K/V Ålesund» ligger klokken 10 lørdag morgen like vest for Egersund.
  • «K/V Nornen» har det siste døgnet patruljert området Indre Oslofjord.
  • «K/V Bergen» har ikke oppdatert sin AIS siden 20. juli. De lå da utenfor Bergen.

Kongeskipet mot Oslo

Vakthavende ved Kystvakten ønsker ikke å si noe om deres aktivitet i forbindelse med terrortrusselen PST informerte om torsdag, men henviser til Forsvarets Operative Hovedkvarter.

Kvarving hos Forsvarssjefen forklarer at Kystvakten ikke formelt er anmodet om å bistå politiet i å trygge sikkerheten i forbindelse med terrortrusselen.

Politiet erKystvaktensnærmeste samarbeidspartner. Også toll- og​miljømyndigheter, Sjøfartsdirektoratet, oljeinstallasjoner, hovedredningssentralene og militære avdelinger som vokter Norges grenser på land og til havs, holder løpende kontakt med de 14 KV-fartøyene, står det på nettsidene deres.

Kongeskipet «Norge» stimer østover mot Oslo, og passerte i morgentimene Arendal.

PASSER PÅ: Kystvaktskipet lå omtrent som eneste skip ute i Vågen lørdag morgen, mens de store seilskutene ligger til kai.
marinetraffic.com