RUNE VALDERHAUG

Etter flere år med nedgang i flytrafikken på de fleste norske flyplasser, har pilene for alvor snudd oppover igjen. I første kvartal i år har nesten 900.000 mennesker reist med fly til og fra Flesland. Ettersom januar og februar normalt er blant de dårligste månedene, mener markeds— og terminalsjef på Flesland, Alf Sognefest, at den historiske grensen på fire millioner passasjerer i året nå står for fall. Det betyr i så fall ca. 200.000 flere reisende enn det man opplevde i 2003.

— Ja, denne milepælen bør være innen rekkevidde, dersom flytrafikken fortsetter å stige på samme måte som hittil i år. Det er jo ulik periodisering av trafikken utover i året. De normalt beste månedene gjenstår, sier Sognefest, som også tror på en knallgod sommersesong både for flyselskapene og for reiselivet på Vestlandet.

Mest utenlands

— Flesland er jo blant de viktigste reiseportalene til både Bergen og Vestlandet. Den veksten vi nå ser her på Flesland håper jeg også kommer hele reiselivet i landsdelen vår til gode. Rekordtrafikk på Flesland gjør forhåpentlig at det også blir økt trafikk for Hurtigruten, hotellnæringen, Fløibanen, ja hele reiselivsnæringen, legger han til.

Etter 11. september 2001 stupte flytrafikken verden over. I fjor høst så man tegn til bedring. Og så langt i 2004 har den bare fortsatt.

I alt reiste 886.877 passasjerer til og fra Flesland i årets tre første måneder. 646.846 av disse dro innenlands, som er en økning på 4,8 prosent. Den største prosentøkningen sto imidlertid de nesten 155.200 utenlandspassasjerene for. Dette er en trafikkøkning på hele åtte prosent. Helikoptertrafikken hadde nesten 42.000 reisende.

Bergen-Oslo størst

Bergen - Oslo er den desiderte mest trafikkerte flyruten på Flesland. Ifølge nettstedet til Oslo lufthavn, reiste om lag 329.400 passasjerer med SAS og Norwegian mellom landets to største byer frem til utgangen av mars. Det er en vekst på 6,4 prosent. Det er lenge siden man har vært i nærheten av noe liknende på ruten. Bergen - Oslo kniver nå med Oslo - Trondheim om å være landets mest trafikkerte flyrute.

At trafikken øker kraftig ser man ikke bare på passasjertallene på Flesland. Også statistikken for såkalte flybevegelser - altså landinger og avganger - peker oppover. I 1. kvartal var det vel 22.500 flybevegelser. Det betyr over 1100 flere landinger og avganger. Ettersom hvert fly foretar to flybevegelser, har over 550 flere fly vært innom Flesland i årets tre måneder.