Meteorologisk institutt varslet fredag underkjølt regn på Østlandet som kunne skape problemer i flytrafikken på Gardermoen, men den varslede nedbøren kom ikke i form av regn. På Gardermoen kom den som snø. Regnet falt i indre deler av Østfold og Akershus, der veiene var svært glatte, ifølge vaktoperatør Nils Jakob Aae i Statens vegvesen.

– Snø er ikke noe problem for oss. Den måker vi unna, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Mindre forsinkelser

Ved 17 tiden dreide de fleste forsinkelsene på Gardermoen seg om 20-30 minutter; for et mindre antall fly, blant annet til Nord-Norge, var forsinkelsene rundt en time.

Men disse forsinkelsene skyldtes ikke værforholdene på Gardermoen, men generell stor trafikk, ifølge Kobro, som fredag ettermiddag så lyst på utsiktene til å få avviklet juletrafikken fra Norges største flyplass uten ytterligere forsinkelser utover kvelden.

Tåke over Gardermoen skapte heller ikke noe problemer, ifølge informasjonssjef Jo Kobro.

– Jeg er ikke bekymret for tåken. Når det gjelder frysende regn, er det flyselskapene som tar en eventuell beslutning om å sette fly på bakken. Underkjølt regn fryser på rotorene på flyet, sier han.

Mer enn 40.000 mennesker var ventet å reise til eller fra Gardermoen fredag.

Travelt for NSB

NSB meldte også om stor trafikk fredag. Selskapet har solgt 21.000 ekstra seter i julehøytiden, og kjører denne julehøytiden med 5.000 flere seter enn i høytiden i fjor.

– Nå er de fleste setene solgt. Vi har bare tre-fire seter igjen på hvert tog, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby til NTB.

Men NSB kan glede alle som ikke har fått togplass fredag. Det finnes fortsatt ledige billetter på Nordlandsbanen, Dovrebanen, Sørlandsbanen og bergensbanen på julaften.

– Er det noen som føler de har havnet på feil sted, så går det tog også i morgen tidlig, sier Lundeby.

Han sier returtrafikken i romjulen og etter nyttår ligger an til å spre seg over flere dager i år enn i fjor. Størst trafikk regner NSB det blir 27. desember og 2. januar.

Problemer på Bergensbanen

På grunn av en avsporing av et godstog ved Voss i natt, var det fredag ettermiddag fortsatt betydelige forsinkelser på Bergensbanen. Ved 17-tiden måtte reisende med regiontog på Bergensbanen regne med en til to timers forsinkelse, ifølge Lundeby.

Lokaltrafikken mellom Bergen og Voss ble avviklet med tog mellom Bergen og Dale og buss videre til Voss. Fjerntrafikken ble avviklet med buss fra Bergen til Voss og tog mellom Voss og Oslo.

Ifølge NSB var det er store skader på skinnegangen og kjøreledningen på ulykkesstedet. Sporet blir derfor holdt stengt til over jul.

Det var fredag ettermiddag ikke forsinkelser på de øvrige banene, ifølge Lundeby.

– Ingen store køer

Alle som skal ut på veien kan foreløpig ta det med ro. Statens vegvesen opplyser nemlig at biltrafikken flyter bra, og det skal ikke være store køer på veiene.

– Det er tett trafikk enkelte steder, men ingen store køer. Så langt har det heller ikke vært veldig glatt, men det kan det bli utover dagen, sier vaktoperatør Nils Jakob Aae i Statens vegvesen.

Aae opplyser at det stort sett er bart og vått i Østlandsområdet, mens i fjelloverganger kan det være is og snø.

Sjekk flytrafikken på Flesland