Det vakte internasjonal oppsikt da et 6.55-flyet fra Bergen til København ble evakuert etter terrormistanke mot en av passasjerende.

Se video

— En av passasjerene uttalte noe som gjorde at han kunne oppfattes som en mulig terrorist. Flyet ble rutinemessig evakuert, og vedkommende er pågrepet og vil bli avhørt, sa lensmann i Fana, Norvald Visnes til bt.no i morges.

56-åringen var på vei gjennom gaten da han skal ha sagt «I'm a terrorist». Da kapteinen ble informert om dette, besluttet han at flygingen skulle avbrytes.

Dyr misforståelse

Mannen ble pågrepet uten dramatikk. Og avhørene har avslørt at det ikke forelå konkrete terrorplaner i kroatens hode eller bagasje. Ikke var det en dårlig fleip heller.

— Vi har funnet ut hva som er skjedd. Dette er nok snakk om en uheldig misforståelse. Vi har avhørt vedkommende og han er nå sluppet fri, sier politiinspektør Per Johan Askevold.

— Hva var bakgrunnen for misforståelsen?

— Jeg vil ikke gå i detalj om dette. Men det hele beror på en misforståelse. Det er litt synd at det måtte så mye ressurser til for å oppklare den, sier Askevold.

Ikke erstatningskrav Tidligere i dag varslet politiet at seansen på Flesland ville koste kroaten dyrt.

Det er imidlertid høyst usikkert.

— Vi mener ikke at han har gjort noe straffbart. Så eventuelle erstatningskrav må komme fra SAS eller Avinor.

SAS Danmark – som er ansvarlig for ruten mellom Bergen og København – har ikke tatt stilling til ersatningsspørsmålet.

— Vi har kun fokusert på kundenes sikkerhet i denne saken, og har konsentrert oss om at de skal få det de betaler for. Hva vi gjør med et mulig erstatningskrav, får vi ta stilling til senere, sier kommunikasjonsmedarbeider Mikkel Lundahl i SAS Danmark til bt.no.

Tatt på flyet

Den kroatiske statsborgeren var kommet seg inn i flyet da han ble pågrepet av politiet. Også en mann som reiste sammen med 56-åringen er pågrepet. Ifølge politioverbetjent Geir Duesund er de to mennene sjøfolk som nylig har mønstret av en båt.

— Han skal ha sagt «I am a terrorist» til personalet ved gaten, sier Duesund til bt.no.

— Hvordan tok passasjerene dette?

— De fikk melding om at det var oppstått en situasjon som av sikkerhetsmessige årsaker gjorde at de ikke kunne fly til København med dette flyet. Jeg har inntrykk av at de tok det greit.

Flyet, som skulle lettet klokken 06.55, ble avsperret, i påvente av bombehunder fra Oslo. Ved 12-tiden var flyet gjennomsøkt, uten at noe mistenkelig ble funnet. Maskinen ble deretter frigitt.

Se vårt webkamera fra flyplassen

Politioverbetjent Geir Duesund ved det avsperrede flyet.
EYSTEIN THUE (MMS)
VENTET PÅ HUNDER: Området rundt flyet ble sperret av, i påvente av Oslo-importerte bombehunder.
Vårt webkamera på Flesland oppdateres hvert 20. minutt.
Flyet ble gjennomsøkt med bombehund - uten at noe uvanlig ble funnet.
RUNE BERENTSEN