— Jeg kommer fra den såkalte Demokratiske republikken Kongo, sier Symphorien Pombe.

Fornavnet hans betyr «sympatisk mann» og etternavnet betyr «alkohol», fordi farmoren i sin tid dro rett fra fest til fødestuen. Selv kom Pombe til Norge og Sund kommune den 24. mai 2002, som kvoteflyktning fra det okkuperte Øst-Kongo.

— Jeg studerte juss ved det katolske universitetet i Bukavu og var tillitsvalgt for alle studentene i regionen. Øst-Kongo var okkupert av Uganda og Rwanda, så jeg var med på å organisere demonstrasjoner mot okkupasjonen. Vi ble arrestert og truet flere ganger, fikk reiseforbud og måtte melde meg hos politiet hver uke.

- Umenneskelig

Til slutt fikk Pombe nok og dro ut av landet i skjul. Siden har han ikke vært tilbake.

— Kongo har skuffet meg. Når en nordmann mister livet i fengsel der, så skuffer det meg. Jeg vet hvordan fengselsforholdene er, det er umenneskelig.

Solen skinner på Klokkarvik og Pombe skulle egentlig vært på fotballtrening. I hagen ligger ungenes leker, i stuen ligger bøker om Nelson Mandela og Barack Obama.

I gangen står et nett med Che Guevara-trykk, men Pombe er nok mer inspirert av sin onkel Pierre Pay-Pay wa Syakashige, som har vært minister i hjemlandet flere ganger.

Selv ble han medlem av SV i 2004 og sitter nå i kommunestyret i Sund. Han vil gjerne tale innvandrernes sak i Oslo, også.

pombe.jpg

— Hvorfor jeg vil på Stortinget? Fordi innvandrere er underrepresentert i norsk politikk. En del holdninger må endres, men hvis ikke innvandrere engasjerer seg i politikk vil ingenting forandre seg.

- Jeg er norsk

For Pombe er det opprørende å høre Fremskrittspartiets retorikk i asyl- og innvandringsdebatten.

— Det er komisk, de har ikke peiling på historien. Afrika har en tung historie, med slaveri, kolonialisme og sørafrikansk apartheid. Når Frp-ere vil bygge asylmottak i Afrika er det noe som minner meg om de tingene, sier Pombe ivrig.

— Vi er i 2013, ting må gå fremover. De er ikke mer nordmenn enn meg, selv om jeg er svart i huden. Vi innvandrere bruker masse energi for dette landet hver dag og vil det beste for Norge. Om det blir krig, så kan jeg være den første til å kjempe for Norge!

Heldigvis er det fremdeles fredstid. Pombe jobber i barnehage og som morsmålslærer i fransk. Barn og unges kår er hans andre hjertesak.

— Det er barna som skal overta samfunnet etter oss. Derfor fortjener de som jobber med barn og unge bedre lønn.

Familiefaren har ingen planer om å reise tilbake til hjemlandet. Han har lov, men vet ikke om det er trygt.

— Jeg er norsk. Jeg kaller meg norsk-afrikaner, fordi jeg er stolt over å ha begge kulturer i meg. Det er det som gjør at jeg fungerer hver dag.