— Jeg er helt tom. Det har ikke gått helt opp for meg hva som har skjedd ennå, sier han.

Mangler mat

Jan Knudsen står i gangen på Aurland Fjordhotell og rister på hodet. Hele situasjonen føles absurd. Natt til søndag ble han evakuert fra Lærdal sammen med konen og fire barn fra tre til 19 år. Nå bor de sammen med over femti sambygdinger, som alle sliter med å ta den dramatiske situasjonen inn over seg.

elias brann 16 slukking.jpg
ELIAS DAHLEN

Men den danske butikksjefen har brukt tiden godt. Kolonialforretningen hans Matkroken ligger nemlig bare et steinkast fra hotellet med de evakuerte.

Mange av dem har verken fått med seg tannkost eller undertøy. I tillegg manglet hotellet mat til å fø alle de uventede gjestene.

— Det har blitt mange turer opp og ned fra butikken. Med en gang noen spør etter ting de trenger, så løper jeg ned og henter det. Mat, toalettsaker og alt annet, sier den joviale dansken.

Resepsjonsområdet på hotellet er fullt av barn som leker, voksne i joggedresser og eldre med krykker og rullestol. De følger med på nyhetene og blir passet på av kriseteamet i Aurland.

— Alle må bidra

Noen kom til hotellet med den første bussen allerede i natt, mens andre først kom i morgentimene.

— Når situasjonen er sånn som dette er det klart jeg stiller opp. Alle må bidra, sier Knudsen.

Kjøpmannen og konen var på fest da de oppdaget den voldsomme brannen i Lærdal.

— Min kone sa at hun så flammer, men vi andre mente hun tok feil. Da begynte det plutselig å komme gnister i luften. Jeg tenkte at nå går alt til helvete, sier han.

Katt i krise

Ekteparet styrtet hjem til barna og dyrene sine. Klokken ett fikk de beskjed om å evakuere til Sjukehuset i Lærdal.

Den som tok oppstyret verst var katten Barzic.

elias brann15 gnistregn.jpg
ELIAS DAHLEN

— Han mjauet voldsomt og var ikke noe fornøyd. Det var lettere for hunden som trodde vi skulle ut på tur, forteller Knudsen.

I Aurland har Barzic fått sin egen krok på kontoret bak butikken for å slippe alt oppstyret på hotellet. Men han er selskapssyk og kjælen når BT kommer på besøk.

— Det er ikke så greit for han, men jeg tror nok det er best at han har litt plass for seg selv, sier Knudsen.

Nattens dramatikk er fremdeles uvirkelig.

— Jeg hadde aldri trodd at vi skulle oppleve noe slik her i denne lille bygden. Men når det først skjer, så tror jeg at et lite sted takler dette bedre enn noen storby. Vi er vant til å ta vare på hverandre her, sier Knudsen.

Eneste helårsåpne hotell

Hotellsjef Steinar H. Kjærstein har også en svært travel dag. Han ble oppringt av sjukehuset i Lærdal natt til søndag og fikk spørsmål om han kunne ta imot evakuerte.

— Vi er det eneste hotellet som er helårsåpent her i området, så jeg har vært forberedt på krisesituasjoner. Men noe så stort som dette hadde jeg ikke sett for meg, sier Kjærstein.

Han har lenge tenkt på at hotellet burde ha en kriseplan, men så langt kom de ikke før katastrofen plutselig inntraff.

— Nå gjelder det å gjøre det beste vi kan. Jeg synes vi klarer oss godt. Som helårsåpent hotell hadde vi personale som var klar til å steppe inn, sier Kjærstein.