Brannen i Olabakkane i Ytre Hafstad ble meldt ved 03-tiden i natt.

Ifølge operasjonsleder Leif Bell i Sogn og Fjordane politidistrikt skal det ha bodd et par og en leieboer i huset. Leierboeren skal ha vært bortreist, mens mannen i hovedleiligheten var alene hjemme.

— Det er ikke meldt om personskader, men huset er ubeboelig, sier Bell.

Han kan ikke si noe om årsaken til brannen, som vil bli etterforsket.

Tre timers slit

Brannsjef Bernhard Øberg i Førde sier at slokningsarbeidet var vanskelig.

— Det var en god del røykutvikling, og vi arbeidet i tre timer, sier han til bt.no.

Brannen ser ut til å ha startet på utsiden av bygget, i eller ved siden av et bosspann. Deretter har den spredd seg inni kledningen opp mot loftet.

— Hadde vi kommet litt senere, ville huset blitt overtent og umulig å redde. Nå har det store vann- og røykskader, men det står fortsatt, sier han.

Naboer bt.no har snakket med, opplyser at det luktet svidd ved huset allerede ved 15-tiden lørdag, tolv timer før brannen ble meldt. Også senere på kvelden kjente de lukten. Trolig har det ulmet lenge i bosspannet før ilden fatnet.

Naboene hadde ikke sett røyk lørdag ettermiddag, og antok først at svilukten skyldtes grilling, matlaging eller liknende.

Ikke totalskadd

Trehuset fra 1970-årene er inntil videre ubeboelig, ifølge brannsjefen, men kan trolig settes i stand igjen.

Etter det brannsjefen har fått melding om, var det naboer eller forbipasserende som oppdaget brannen. Politiet og brannvesenet har foreløpig ingen holdepunkter for å kunne si om brannen var påsatt.

Per Marifjæren
Per Marifjæren
Per Marifjæren