Flere bygninger på oppdrettsflåten er totalskadd, opplyser Tysnes-lensmann Lorentz Lunde til bt.no. Fem mann var om bord i den rundt 800 kvadratmeter store flåten da brannen brøt ut, men alle kom seg velberget ut.

Se video av brannen!

— Vi satt sammen og spiste lunsj på kjøkkenet da lampene begynte å blinke. Vi forsto at noe var galt, og gikk ut for å sjekke. Aggregatorhuset sto i full fyr, sier Håvard Trellevik (27), sjefen på oppdrettsanlegget.

Brannen spredte seg med eksplosiv fart, sier han.

— Vi prøvde å slokke med en spyleslange og et brannslokningsapparat, men det nyttet ikke. Til slutt ble det bare for varmt, sier han.

Sammen med kollegaene hoppet han over i en av arbeidsbåtene og kom seg i land. Klokken 13.43 meldte de selv fra til brannvesenet.

Før de flyktet, rakk mennene å redde tv, pc, sveiseapparat, papirer og bilnøkler.

Da brannvesenet kom ut, var driftsbygningen på anlegget fullstendig overtent.

La på sprang

På land sto skrekkslagne vitner og fulgte brannen.

— Vi så at det først kom hvit røyk, så virket det som en dieseltank eller noe eksploderte. Folk la på sprang for å komme seg unna og i båter, sier Rolf Kristiansen til bt.no.

Han har hytte på Gjøvåg, og så det hele sammen med sin datter.

— Det så veldig dramatisk ut, sier han.

Overtent

Oppdrettsanlegget tilhører Austevoll-firmaet Veststar, og ligger ved Siglevik utenfor Uggdal.

— Brannen startet i nærheten av et dieselaggregat. Den spredde seg derfra til fôrlageret og videre til kontorer og oppholdsrom, sier lensmann Lorentz Lunde.

Brannen er nå slokket, men 50 tonn med fôr lå fortsatt og ulmet ved 15-tiden. Ti lokale brannfolk har deltatt i slokningsarbeidet.

Ingen fisk

Oppdrettsanlegget var tomt for fisk. Smolt skulle settes ut om ti dager, og de ansatte holdt på med å klargjøre anlegget.

Brannen ødela alle bygningene på den 40 meter lange og 20 meter brede flåten, men selve flåten, som er av stål, skal kunne reddes.

— Bygningene var raskt overtent, og det var en kraftig røykutvikling. Det kan oppleves som en eksplosjon, men vi vet ikke om hva som skjedde ennå, sier vaktoperatør Arne Korneliussen.

Verdier for 2,5 mill.

Verdier for om lag 2,5 millioner kroner gikk tapt i brannen, opplyser Sebjørn Madsen i Austevoll Seafood ASA, selskapet som eier Veststar. Bygningene var forsikret, sier han.

— To elektrikere arbeidet på flåten da brannen startet, bekrefter Madsen. - Vi vet ennå ikke om arbeidet kan ha utløst brannen, og jeg vil ikke legge skylden på noen, sier han.

(MMS) Eirik Brekke
Thor Erik Waage, bladet Tysnes
STORBRANN: Flere bygninger på flåten gikk opp i røyk. MMS-foto: JAN ANDERS MYKLATUN