• Jeg hørte høye skrik ute fra gangen. Da jeg åpnet døren, slo svart røyk inn i leiligheten min, sier Morten Dingsør (37).

GARD STEIRO

KRISTER HOAAS

Han måtte krype gjennom en sjakt for å redde seg ut av den brennende lavblokken i Wiers-Jenssens vei 33.

— Jeg er glad jeg ikke feiret julaften med en flaske konjakk. Da hadde jeg nok ikke stått her nå, sier Dingsør når Bergens Tidende treffer ham utenfor den brannskadde bygningen på Landås.

Pustet røyk

Det var like etter klokken 05.00 natt til 1. juledag politiet fikk melding om brann i en leilighet i tredje etasje i den fem etasjer høye blokken.

— Jeg bor i toppetasjen, og våknet av lyder fra gangen. Først trodde jeg det var noen som kom hjem fra fest, sier Dingsør.

Det var umulig for Dingsør å bevege seg ned den røykfylte oppgangen.

— Heldigvis husket jeg at det går en sjakt til fellesarealet på loftet. Jeg krabbet inn, løp gjennom loftet, og kom meg ned en annen oppgang.

Dingsør ringte brannvesenet, og prøvde deretter å vekke naboene i oppgangen.

— Flammen sto ut av stuevinduet i tredje etasje. Røyk og ild slikket oppover husveggen

37-åringen kom seg fra brannen uten fysiske skader. Det gikk verre med den 52 år gamle naboen i tredje etasje. Hun var i går formiddag fortsatt innlagt ved lungeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

— Kvinnen hadde pustet inn en del røyk. Hun ble kjørt vekk i ambulanse, forteller brigadeleder Ole Juulseth i Bergen Brannvesen.

Ifølge sykehuset er kvinnens tilstand stabil. Hun skrives sannsynligvis ut i dag.

Buss som varmestue

Politiet tok ingen sjanser med sikkerheten natt til torsdag, og besluttet at alle beboerne i lavblokken skulle evakueres.

— Det ble rekvirert en buss fra Gaia. Den fungerte som varmestue for de evakuerte, forteller Juulseth.

Heldigvis var de fleste beboerne i den brannskade oppgangen bortreist i julen.

— Verken beboerne i naboleilighetene i tredje eller fjerde etasje var til stede. Det er disse som er hardest rammet av sot og røyk. Folk kan flytte inn igjen snart, men det må nok vaskes grundig først, sier borettslagsformann Sverre Hansen.

Den 52 år gamle kvinnens leilighet ble totalskadd i brannen. Også i leiligheten under er det store vannskader. Familien som bor her er foreløpig innlosjert på hotell. Når den 52-åringen kan flytte hjem igjen, er høyst uklart.

— Det begynte å brenne i stuen. Årsaken til brannen kan vi ikke si noe sikkert om, sier operasjonsleder Øystein Jarland.

Glemte stearinlys

Natt til 1. juledag ble travel for brannvesenet. Like etter klokken 0200 brøt det ut brann i et bolighus på Dalekvam.

— Brannen brøt ut i annen etasje, forteller operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt.

To personer befant seg i boligen. Disse kom seg ut på egen hånd, og skal ikke være skadet.

— Vi har mistanke om at årsaken til brannen er det elektriske anlegget, sier Bruarøy.

Også i Nipedalen på Laksevåg brøt det ut brann natt til 1. juledag. Et gjenglemt stearinlys blusset opp, flammene spredte seg til veggen og stereoanlegget.

Til alt hell slukket brannen av seg selv, men boligen var likevel nedsotet da politiet kom til stedet ved 0400-tiden.

HUSLØS: Morten Dingsørs leilighet i Wiers Jenssens vei var så full av sot og røyk at han måtte tilbringe 1. juledag hos broren.<p/>TOR HØVIK (foto)RUNE NIELSEN (foto)