Brannen i hovedbygningen på gården på Åse, ca. 5 km nord for Knarvik, ble meldt 05.30 tirsdag morgen.

Lå og sov

Gårdsavløseren var den eneste personen som befant seg i huset da det begynte å brenne. Han opplevde noen dramatiske minutter før han var i sikkerhet.

— Avløseren lå og sov i andre etasje. Han våknet av brannen, og prøvde å ta seg ned trappen og ut. Trappen sto imidlertid i full fyr. Han måtte derfor snu, klatre ut et vindu og ut på et stillas som tilfeldigvis sto opp mot den ene veggen. Fra stillaset tok han seg ned på bakken, og i sikkerhet, forteller røykdykkerleder Nils Medaas ved Lindås og Meland Brannvern.

Død hund under dyne

Hovedbygningen på gården var under renovering. Stillaset reddet sannsynligvis gårdsavløserens liv. Gårdshunden lot seg imidlertid ikke redde. Røykdykkere fant den død, under en dyne i en av sengene.

Avløseren sprang til gårdbrukerens hus et par hundre meter unna. Derfra fikk de varslet brannvesenet. Deretter dro de to tilbake til gården, og prøvde å slokke brannen.

Det klarte de ikke. Da brannvesenet kom frem, var det full fyr i bygningen. Det tok ca. to timer før brannen var slokket. Da var huset nesten totalskadd.

Røykskader

Gårdsavløseren måtte fraktes til sykehus for behandling av røykskader. Det sto 24 melkekyr i driftsbygningen like ved siden av, men disse var ikke i fare, og kyrne ble derfor heller ikke evakuert.

Brannvesenet rykket ut med over tjue mann. Brannårsaken er ennå ikke kjent.

BRANT LENGE: Brannen herjet i to timer og gjorde kraftig skade på huset.
Foto: Vegar Valde