– Det er uholdbart. Det er barns liv og fremtid de sjonglerer med.

Thomas Jørn Hanssen er ikke blid. Sinnet er rettet mot Askøy kommune. I oktober 2006 ble familien Hanssen askøyværinger. De forlot Bergen og slo seg til på Tveit på Askøy.

– Vi flyttet til drømmehuset, sier Thomas Jørn Hanssen med et trist smil.

Men om boligen var en fin drøm, ble møtet med askøyskolen et mareritt.

Klare faglige råd

Med to logopedrapporter og vedtak fra Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) i Bergen i mappen, regnet foreldrene med at eldstedatteren ville få den hjelpen hun trengte for lese— og skrivevanskene, også i Askøy.

Men om avstanden mellom Bergen og Askøy er kort i meter, er den lang i realiteter. I hvert fall på dette området.

– Vi fikk ingen hjelp i det hele tatt, selv om vi hadde vært i kontakt med skolene og kommunen i forkant. De fikk også overført elevmappen hennes hvor det sto hva hun trengte.

Måtte søke på nytt

I logopedrapportene står det krystallklart at datteren har «store, vedvarende lese-/skrivevansker» og at jenten har behov for bærbar PC til skriftlig arbeid i skole og i hjemmet. I tillegg understrekes det at lydbøker og tilrettelagt undervisning er nødvendig.

– Selv om behovene var dokumenterte, måtte vi søke om alt på nytt fra PPT Askøy, sier Hanssen.

Der i gården gikk det ikke unna i ekspressfart, forteller han.

– Datteren vår gikk hele skoleåret i 7. klasse uten noen hjelpemidler på skolen. Ingen PC, ingen lydbøker, ingenting, sier Thomas Jørn Hanssen.

Fortvilte foreldre

Skoleåret gikk og sommeren 2007 kom. Nå sto ungdomsskolen for tur for eldstedatteren. Foreldrene tok kontakt med PPT for å sjekke hvor saken sto. Saken var datert januar '07 hos PPT, selv om de var informert og kontaktet i oktober 2006.

– Da fikk vi beskjed om at de holdt på å behandle saker fra desember 2006, og at vi ikke kunne regne med at vår datters sak ble behandlet før oppunder jul, sier Hanssen.

I realiteten innebar det at datteren ikke ville få hjelp før sommeren 2008. Nesten to år etter at hun begynte i skolen på Askøy.

Fortvilte tok foreldrene kontakt med Ravnanger ungdomsskole for å dem om det var noe de kunne bidra med.

– Uten et PPT-vedtak var det ikke noe de kunne gjøre. Det hadde de ikke ressurser til, sier Thomas Jørn Hanssen.

– De sa ikke så mye

Da var begeret mer enn fullt for foreldrene. De kontaktet Gimle skole i Bergen, la frem saken og fikk umiddelbar respons. Et par dager senere var datteren tilbake over Askøybrua.

– Vi fikk en kjempevelkomst. Vi har fått god tilrettelegging, vi har fått god oppfølging, og datteren vår har fått de hjelpemidlene hun trenger.

Huset på Tveit ble solgt. Nå bor familien Hanssen igjen på Minde. Askøy kommune har de lagt bak seg.

– Jeg ringte Askøy PPT og sa hva jeg mente. De sa ikke så mye.

Hva synes du om kommunens opptreden? Diskuter saken her.

VENDTE ASKØY RYGGEN: Ett år med skolen på Askøy var nok for Thomas Jørn Hanssen og familien. De solgte drømmehuset på Askøy og returnerte til Bergen.
Silje Robinson