Søskenparet Igor (24) og Asja (20) Jokic har bodd på Fantoft studentby i et år. Forrige uke var begeret fullt, etter at Asja fikk flere bitt på magen. Denne uken flytter de for å slippe unna skadedyrene.

– Hva er vitsen med å bo billig og «studentvennlig» når man må finne seg i å bli spist av insekter? spør legestudent Igor Jokic.

Varig problem

For snart to år siden skrev BT om kakerlakker og veggdyr som herjet på studentbyen. Siden da har lite skjedd. Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), som driver studentbyen, får regelmessig henvendelser fra skremte studenter.

– I løpet av det siste året har vi gang på gang klaget og fått hybelen sprøytet, forteller Igor Jokic.

– Sist gang fikk vi beskjed om at den eneste måten å bli kvitt problemet på var å flytte, legger han til.

Etter den siste veggdyrinvasjonen fikk Asja Jokic utslett over hele magen, og nå har søskenparet sagt ja til SiBs tilbud om å flytte til hver sin nye hybel.

Skylder på studentene

Mange ferske studenter får tildelt hybel på Fantoft, og dette fører til stor utskiftning av beboerne i de 1300 boenhetene.

Igor Jokic hevder at SiB ikke har tatt skadedyrproblemet på alvor.

– Blant annet har jeg fått høre at vi ikke må reise så mye, og ikke springe med dynene i gangen. Nå har omsider samskipnaden strukket seg langt, tilbudt oss nye hybler i en annen blokk og gitt oss redusert leie for en periode. Men det tok tross alt et halvt år å ordne opp, sier 24-åringen.

Derfor vil han nå advare studenter som kommer til Bergen i høst om å flytte til Fantoft.

Må gi beskjed

Administrerende direktør i Sudentsamskipnaden i Bergen, Egil T. Pedersen, kan ikke love noen endelig løsning på skadedyrproblemet.

– Vi gjør alt vi kan, men klarer ikke å fjerne problemet helt. Dessverre ser vi at skadedyrene dukker opp i ny og ne, og da bruker vi fagfolk for å fjerne dem. Det viktigste er imidlertid at folk gir beskjed med en gang de dukker opp.

– Er det forsvarlig å la studenter bo i disse blokkene?

– Ja, for vi tar umiddelbart affære når vi får beskjed om skadedyr og kakkelakker, og sjekker alle hybler før nye leieboere flytter inn. Men dette er selvfølgelig ikke noe vi er glade for, sier Pedersen.

Igor Jokic (24) advarer studenter mot å flytte til Fantoft, etter å ha fått hybelen invadert av skadedyr. Samskipnaden klarer ikke å kvitte seg med de ubudne gjestene.