Ingen ble skadd da et fly fra Turkish Airlines på vei fra Oslo ble forsøkt kapret 50 minutter før landing i Istanbul onsdag kveld. Kapreren, som ifølge Avisa Hordaland bor på Voss, truet med en bombe, men det ble ikke funnet sprengstoff på flyet.

— Jeg er ikke overrasket. Da jeg snakket med ham i går, fortalte han at han skulle til Oslo og at han hadde noe å ordne der. Han sa også at det ikke var sikkert at han ville komme til Voss på en stund, sier en venn av mannen til Avisa Hordaland. Han ønsker ikke å stå frem med navn.

Ifølge lokalavisen sultestreiket mannen i 43 dager i fjor sommer for å få oppholdstillatelse.

— Han har kjempet flere kamper om å få oppholdstillatelse i Norge, men hver gang har han fått avslag, sier kameraten til avisen.

Etter det bt.no forstår, ligger flykaprerens bolig i Gjernesvegen 103. Huset blir torsdag bevoktet av ansatte i Bulken mottak, asylmottaket på Voss. Bygningen tilhører mottaket, og pressen blir nektet å ringe på døren og snakke med beboere, under henvisning til at området er privat.

Mottakets leder, Øystein Hilleren Lie, holder journalistene unna.

- Ingen bombe

Ifølge en ikke navngitt talsmann fra informasjonsavdelingen ved TAV Airports, som drifter Istanbul Atatürk Airport, hadde mannen ikke sprengstoff på seg.

— Det var en full og gal passasjer som ropte at han hadde en bombe, men det var ingen bombe på flyet. Passasjerene fikk ham under kontroll til flyet hadde landet og politiet kunne ta seg av ham, sier talsmannen til NTB.

Salim Tahar, som satt på flyet, forteller til TV 2 at personen snakket tyrkisk og krevde at flyet skulle returnere til Oslo.

— En person bakerst i flyet tok på seg en maske og truet med å sprenge flyet i luften, sier han til kanalen.

Piloten kontaktet kontrolltårnet, og det var stor utrykning av politi- og brannbiler. Det var onsdag kveld uklart om kapreren hadde noen form for sprengstoff på seg. Han er foreløpig ikke identifisert, skriver NTB.

Mannen ble uskadeliggjort og pågrepet av politiet ved ankomst på flyplassen i Istanbul, skriver TV2.no. Han skal ha krevd at flyet returnerte til Oslo.

Flyet det er snakk om skal være Turkish Airlines' rute TK1754 til Istanbul, som skulle gå fra Gardermoen 15.50 onsdag. Det lettet 16.07.

Advart

Eser Kurkcu fra Tyrkia var blant de 59 personene som var ombord på flyet fra Gardermoen til Atatürk Airport i Istanbul som ble forsøkt kapret onsdag ettermiddag.

Kurkcu forteller om en dramatisk scene da kapreren ble overmannet.

— En mann begynte å rope fra bak i flyet. Han ropte at mannskapet måtte snu flyet tilbake til Oslo. Han dekket ansiktet sitt med et skjerf, forteller passasjeren.

Det skal ha vært en nordmann som til slutt fikk uskadeliggjort og overmannet gjerningsmannen.

— Mannen som hoppet på ham advarte han flere ganger. Han latet som han skulle vise ham en bok eller noe, før han hoppet på ham, sier Eser Kurkcu.

Ingen passasjerer ble skadet

— Alle passasjerene har det bra, og mannen ble tatt hånd om av politiet, sa direktør for Turkish Airlines i Norge, Selim Soyer, til Aftenposten.no, i går kveld.

Han forteller at mannen aldri var inne i cockpiten hos kaptein og flyver, men fremsatte truslene i passasjerkabinen.

— Men alt har gått bra. Kapteinen valget å fly videre, og flyet landet til vanlig tid på flyplassen i Istanbul klokken 20.44 lokal tid. Vi vil orientere mer om denne hendelsen i løpet av torsdagen, sier Soyer til Aftenposten.no.

Den norske ambassaden i Ankara har ikke vært involvert i saken.

— Etter det vi har brakt på det rene, er denne personen ikke norsk statsborger, og har heller ikke hatt permanent opphold i Norge. Vi har ikke blitt kontaktet av tyrkiske myndigheter, og jeg kan heller ikke se noen grunn til at vi skulle bli det. Dette dreier seg om en tyrkisk borger i Tyrkia, og er dermed en sak for tyrkiske myndigheter, sier ambassadør Cecilie Landsverk.

Hun har ingen opplysninger om hvor mannen sitter fengslet, eller når rettsmøtet skal være.

STRINGER/TURKEY