— Bedriftene taper en del av troverdigheten når de ikke møter opp til avtaler og kontraktsforhandlinger, sier leder Helge Dyrnes i Bergen Næringsråd.

Flykaoset skaper store problemer for næringslivet i Bergen. I en undersøkelse fra næringsrådet svarer to av tre bedrifter at de har kastet bort minst tre dager på forsinkede og innstilte fly denne høsten.

Og videre:

n Over 60 prosent har mistet fastsatte møter i Oslo-regionen.

n Mer enn 30 prosent har mistet videre forbindelser innenlands.

n 35 prosent har mistet videre forbindelser internasjonalt.

n 10 prosent har hatt et mertidsforbruk på over ti dager som følge av flykaoset.

— De økonomiske konsekvensene er selvsagt betydelige. Det er bare å gange timelønnen opp med tiden som blir kastet bort, så får du et bilde av hva dette koster, sier Helge Dyrnes.

Ifølge Dyrnes har 15 prosent av rådets 2400 medlemsbedrifter deltatt i undersøkelsen.

Bedriftene er også nådeløse overfor informasjonen de får fra Avinor og flyselskapene ved forsinkelser. To av tre mener informasjonen er ganske dårlig eller elendig, mens 28 prosent synes den utelukkende er elendig.

— Det er jo slakt. Avinor og selskapene har en troverdighetsutfordring, sier Helge Dyrnes, som presiserer at undersøkelsen er en «temperaturmåler» som ikke nødvendigvis er helt representativ.

Dyrnes synes likevel det er interessant at de oppgitte årsakene til forsinkelsene fordeler seg likt mellom Avinor og flyselskapene, det vil si mellom Røyken-problemer og teknisk feil.

— Det betyr i så fall at det er flere enn Avinor som må være med å ta skylden her.