Nye innflygningsrutiner til Gardermoen skaper problemer over hele landet. Siden tidlig morgen har de fleste avgangene fra Bergen til Oslo vært forsinket eller innstilt.

Forsinkelsene på Oslo lufthavn er opp mot to timer, viser Avinors trafikkoversikt ved 12-tiden.

På Flesland er det opp mot en time forsinkelse, ifølge lufthavnsjef Adelheid Nes. Et fly som skulle tatt av fra Bergen klokken 12.20, er utsatt til 13.00. I formiddag ble flere fly innstilt.

— Bra akkurat nå

— Akkurat nå ser det bra ut, men det er jo alltid en litt roligere periode midt på dagen. Det flyr fortsatt manuelt, sier lufthavnsjef Adelheid Nes kokken 15.10.

SAS-flyet til Oslo klokken 14.00 gikk som normalt. Det gjorde også Norwegian-flyet klokken 15.00. SAS-flyet til Oslo klokken 16.00 er innstilt.

Årsaken er et nytt datasystem ble innført torsdag morgen.

— Ved innføring av nye rutiner, må programmeringen i flyene oppdateres. SAS og Norwegian har problemer med oppdateringene. Vi regner med å få avviklet trafikken gjennom dagen med manuell håndtering, men det blir forsinkelser, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Løksa i Avinor til BT.

«Fryktelig kaotisk»

I en melding på hjemmesiden oppfordrer Avinor passasjerene om å «møte som normalt og holde seg orientert om sin reise via sitt flyselskap».

På Flesland satt flere fortvilte passasjerer fast i morgenrushet.

— Piloten sier at ingen fly får lande i Oslo, skriver en tipser.

En passasjer fortalte til BT at han var om bord i SAS-flyet som skulle gått fra Flesland klokken 08. De fikk ny starttid en time senere.

— Flyet er helt fullt og det er massevis av passasjerer om bord som skal videre til andre fly og som får problemer. Kabinpersonalet sier at «det er fryktelig kaotisk på Gardermoen», skrev passasjeren.

Jobber på spreng

SAS har jobbet intenst med å finne feilen i morgentimene.

— Vi vet litt mer om årsaken nå. De endrede rutinene har vært varslet og kjent lenge, men flyene fikk ikke siste oppdatering fra vår leverandør. Dermed må de følge manuelle innflygningsrutiner, sa pressekontakt Tormod Sandstø i SAS ved 10-tiden.

Selskapet bekrefter at problemet omfatter alle lufthavner i Norge, til og fra Gardermoen, men først og fremst til hovedflyplassen.

SAS har 200 flygninger ut fra Gardermoen i løpet av en dag.

Også Norwegian ser ut til å ha blitt tatt på sengen.

— Vi har nå etablert en alternativ manuell prosedyre som gjør at vi kan foreta innflygninger som normalt på OSL. Dessverre må passasjerer allikevel forvente at det vil bli flere forsinkelser i løpet av dagen, sier pressekontakt Astrid Mannion i Norwegian.

— Vi forstår at dette er frustrerende for de som er berørt, men vi jobber nå på spreng for å unngå følgeforsinkelser. Vi oppfordrer passasjerer om å møte på flyplassen som normalt og følge med på våre nettsider slik at de kan følge med på statusen om sin flyvning, sier Mannion.

Ekstra krøll på Flesland

Vanligvis er kapasiteten ved Oslo lufthavn 72 fly i timen. Nå er kapasiteten redusert til 44.

— Det betyr at vi har en kapasitet på rundt 60 prosent av normalt, sier Kristian Løksa i Avinor.

Lufthavnsjef på Flesland, Adelheid Nes, sier at maks forsinkelse på Flesland er en time.

— Jeg tror det vil bedre seg utover dagen. Det er mest trafikk i morgentimene, sier Nes til BT.

Lufthavnsjefen sier at Flesland har slitt litt ekstra, på grunn av datafeil i et fly, og crew-problemer i et annet.

Tips eller bilder ? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

NYTT SYSTEM: Kommunikasjonsrådgiver i Avinor, Kristian Løksa, sier at problemet bare gjelder SAS og Norwegian. Trafikken inn til Gardermoen blir nå dirigert manuelt, men kapasiteten er kraftig redusert.
AVINOR